"Śmietana: Luksusowe pożywienie natury dla zdrowia i kulinarnej rozkoszy"

grazynarebeca3.blogspot.com 1 dzień temu


  • Śmietana była ceniona od czasów starożytnych ze względu na swoje bogactwo i wszechstronność, ewoluując od luksusu w średniowiecznej Europie do dzisiejszej światowej podstawy kulinarnej.
  • Pełen zdrowych tłuszczów, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i minerałów, krem może wspierać zdrowie mózgu, odporność i metabolizm, jeżeli jest mądrze pozyskiwany.
  • Chociaż jest krytykowany za adekwatności śluzotwórcze i zawartość tłuszczów nasyconych, badania sugerują, iż surowa śmietana karmiona trawą może być korzystna, gdy jest spożywana z umiarem. W rzeczywistości wiąże się to ze zmniejszeniem liczby chorób serca w tradycyjnych kulturach, takich jak Masajowie.
  • Konwencjonalny krem może zawierać zanieczyszczenia (pestycydy, syntetyczne hormony, takie jak rBGH, metale ciężkie); Wybór ekologicznych opcji hodowanych na pastwiskach zapewnia bezpieczeństwo.
  • Śmietana, kamień węgielny kuchni światowej, podnosi poziom potraw od francuskiego crème brûlée po indyjskiego kurczaka maślanego, dodając dekadencką konsystencję i smak słodkim i pikantnym przepisom.

Śmietana, bogata, aksamitna warstwa odtłuszczona ze świeżego mleka, jest cenionym składnikiem w kulturach od wieków. Czczona za soczystą konsystencję i gęstość składników odżywczych, śmietana jest nie tylko kulinarną rozkoszą, ale także potężnym pożywieniem, jeżeli jest mądrze pozyskiwana. W erze, w której przetworzona żywność dominuje w kuchniach, powrót do naturalnej, organicznej śmietany oferuje niezrównane korzyści zdrowotne, pod warunkiem, iż weźmie się pod uwagę jej pochodzenie, profil odżywczy i potencjalne zanieczyszczenia.

Krótka historia kremu

Śmietana, bogata, tłusta warstwa, która ze względu na mniejszą gęstość unosi się na wierzch mleka, jest ceniona od tysiącleci. Przed nowoczesną homogenizacją świeże mleko było naturalnie oddzielane, co pozwalało na łatwe odtłuszczanie tego bogatego w składniki odżywcze składnika.

Stosowanie śmietany sięga czasów starożytnych, z dowodami sugerującymi, iż hodowcy bydła mlecznego w Mezopotamii i Europie (już 6000 lat p.n.e.) wykorzystywali ją do produkcji masła i sera. W średniowieczu śmietana przekształciła się w luksusowy składnik w Europie, często zarezerwowany dla szlachty, czego przykładem jest brytyjska śmietana, którą cieszy się do dziś. Rewolucja przemysłowa zrewolucjonizowała produkcję śmietany dzięki separatorom odśrodkowym w XIX wieku, a pasteryzacja zapewniła bezpieczeństwo i wydłużyła okres przydatności do spożycia.

Dziś śmietana pozostaje podstawą kulinarną na całym świecie, od francuskiego crème fraîche po indyjskie malai. Jego wszechstronność przejawia się również w nowoczesnych odmianach nabiału, takich jak kremowa rozkosz miękkiego sera, dekadencka pasta do smarowania ze zsiadłej śmietany, ceniona za gładszą konsystencję i bogatszy smak w porównaniu ze standardowymi serami na bazie mleka.

Z drugiej strony, "ser dla ubogich" wyłonił się z niedoboru zasobów w średniowiecznej Anglii, wytwarzany z mleka jednej krowy, aby zapewnić dostępną, niedrogą opcję.

Profil odżywczy śmietany

Śmietana zawiera nie tylko tłuszcz. Jest pełen niezbędnych składników odżywczych, takich jak:

Makroskładniki odżywcze

  • Bogaty w tłuszcze nasycone i jednonienasycone, które wspomagają produkcję hormonów i zdrowie mózgu
  • Sprzężony kwas linolowy (CLA), znajdujący się w śmietanie od krów karmionych trawą, ma adekwatności przeciwzapalne i przyspieszające metabolizm

Witaminy i minerały

  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K2), które są niezbędne dla odporności, zdrowia kości i ochrony antyoksydacyjnej
  • Te składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm dzięki naturalnym tłuszczom, takim jak te zawarte w śmietanie
  • Wapń i fosfor wspierają mocne kości i funkcje metaboliczne

Pomimo swoich zalet, krem spotkał się z krytyką ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i potencjalne adekwatności śluzotwórcze. Jednak spożywana na surowo i z umiarem śmietana jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczów i stanowi bogatą, aromatyczną alternatywę dla mleka pasteryzowanego dla osób próbujących zmniejszyć spożycie nabiału.

Krem wspiera dietę ketogeniczną i niskowęglowodanową, promując uczucie sytości, nie powodując skoków cukru we krwi. Wysoka zawartość tłuszczu zwiększa biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Tradycyjne kultury, takie jak Masajowie, którzy spożywają surową śmietanę, cieszą się niskimi wskaźnikami chorób serca, co sugeruje potencjalne korzyści zdrowotne, gdy jest spożywana w naturalnej postaci.

Główne wytyczne dietetyczne od dawna ostrzegają przed spożywaniem zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych, chociaż nowsze badania kwestionują to stanowisko. Chociaż śmietana zawiera mniej laktozy niż mleko, niektóre osoby przez cały czas odczuwają nadwrażliwość po spożyciu śmietany.

Dla osób bez nietolerancji nabiału wysokiej jakości śmietana, zwłaszcza surowa lub karmiona trawą, może być zdrowa, jeżeli jest spożywana z umiarem. Jednak zaopatrzenie ma znaczenie: przemysłowa hodowla bydła mlecznego wprowadza szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak pestycydy (takie jak glifosat z paszy), syntetyczne hormony (takie jak rBGH, zakazane w UE, ale przez cały czas stosowane w niektórych operacjach w USA) oraz metale ciężkie (ołów i kadm) z zanieczyszczonej gleby.

Aby uniknąć tego ryzyka, wybierz ekologiczną śmietanę z pastwisk, która jest wolna od syntetycznych hormonów i pestycydów.

Kulinarne zastosowania śmietany

Śmietana wzbogaca zarówno słodkie, jak i pikantne potrawy:

  • Bita śmietana: Stabilizowana wanilią do deserów (Powiązane: Pieczenie z organiczną ciężką śmietaną w proszku: wskazówki dotyczące bogatszych, bardziej puszystych deserów.)
  • Sosy i zupy: Beszamel, Alfredo i zupy opierają się na ciężkiej śmietanie, aby uzyskać bogactwo
  • Wzmacniacz kawy: Łyżka organicznej śmietany może zastąpić słodkie śmietanki

Śmietanka gwiazduje w ponadczasowych przepisach, takich jak:

Crème Brûlée (Francja)

  • Budyni wzbogacony ciężką śmietaną z podpaloną, karmelizowaną skórką cukrową

Kurczak maślany (Indie)

  • Wolno gotowane ze świeżą śmietaną malai (śmietaną) na jedwabisty sos

Clotted cream (Wielka Brytania)

  • Podawane z bułeczkami do popołudniowej herbaty

Makaron Alfredo (Włochy)

  • Śmietana, masło i parmezan łączą się w dekadencję

Ta historia nie jest poradą medyczną i nie ma na celu leczenia ani wyleczenia jakiejkolwiek choroby. Zawsze konsultuj się z wykwalifikowanym lekarzem naturopatą, aby uzyskać spersonalizowaną poradę na temat konkretnej sytuacji zdrowotnej lub problemu.

Odwiedź NaturalNews.com, świetne źródło artykułów, w którym możesz dowiedzieć się o superfoods i ich korzyściach zdrowotnych.

Możesz także wypróbować Brighteon.ai, model sztucznej inteligencji stworzony przez Mike'a Adamsa, znanego również jako Health Ranger. Ten model jest dostępny do bezpłatnego pobrania do uruchomienia lokalnie i ma na celu pomoc w udostępnianiu i decentralizacji wiedzy. W ten sposób ma na celu ominięcie cenzury i wyposażenie ludzi w wiedzę.

Jeśli szukasz nieocenzurowanej witryny wideo o wolności słowa, na której możesz otwarcie dyskutować o odżywianiu, medycynie naturalnej, składnikach i nie tylko, sprawdź Brighteon.com i te dwa serwisy społecznościowe o wolności słowa, Brighteon.IO i Brighteon.social.

Obejrzyj ten klip, aby uzyskać więcej informacji na temat organicznej ciężkiej śmietany w proszku i dlaczego powinni Państwo mieć ją w swoim zapasie przetrwania.

Ten film pochodzi z kanału Health Ranger Store na Brighteon.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Idź do oryginalnego materiału