Czy zastępowanie cukru słodzikami to zdrowa strategia? Debata na ten temat jest gorąca, a niedawne zalecenia WHO, odradzające ich stosowanie, opierały się m.in. na obawach o ich negatywny wpływ na metabolizm i mikrobiotę jelitową. Czy słodziki faktycznie zaburzają nasz wewnętrzny ekosystem i prowadzą do problemów zdrowotnych?
Opublikowanie w „Nature Metabolism” duże, wieloośrodkowe badanie (w ramach projektu SWEET) bezpośrednio konfrontuje obawy z rzeczywistością, analizując długoterminowy wpływ zastąpienia cukru słodzikami na wagę i zdrowie jelit.
Do badania włączono 341 dorosłych z nadwagą lub otyłością. Wszyscy przeszli 2-miesięczną dietę niskokaloryczną, aby zmniejszyć co najmniej o 5 proc. masę ciała. Następnie, w 10-miesięcznej fazie utrzymania wagi, zostali losowo podzieleni na dwie grupy: grupa S&SEs zastępowała produkty z cukrem tymi ze słodzikami, a grupa „cukrowa” (kontrolna) ich unikała. Głównymi celami była ocena zmiany masy ciała oraz fundamentalna analiza składu mikrobioty jelitowej po roku.
Wyniki okazały się zaskakujące. Po pierwsze, grupa stosująca słodziki lepiej utrzymała utraconą masę ciała, ważąc po roku średnio o 1,6 kg mniej niż grupa kontrolna. Jednak najważniejsze i najbardziej przełomowe odkrycie dotyczyło mikrobioty. Wbrew obawom o jej zaburzenia, w grupie S&SEs zaobserwowano korzystne zmiany w ekosystemie jelitowym. Analiza wykazała u nich istotny wzrost liczebności pożądanych bakterii produkujących prozdrowotne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Nie stwierdzono przy tym żadnych negatywnych skutków w zakresie markerów kardiometabolicznych.
Badanie to rzuca zupełnie nowe światło na debatę o słodzikach, dostarczając silnych dowodów z randomizowanej próby, iż są one bezpieczną strategią redukcji masy ciała. Mogą one nie tylko pomagać w utrzymaniu wagi, ale również aktywnie wspierać utrzymanie korzystnego profilu mikrobioty jelitowej.







