Skutki jedzenia kukurydzy. Sprawdź, jak wpływa na zdrowie

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Kukurydza Źródło: Pexels / NEOSiAM 2020


Kukurydza stanowi podstawowe pożywienie w wielu domach na świecie. Często jemy ją, choćby o tym nie wiedząc, bo stanowi dodatek do wielu potraw. Najnowsze badania dowodzą, iż jedzenie tego warzywa ma korzystny wpływ na zdrowie. Dowiedz się, jaki.


Kukurydza wywodzi się z Ameryki Środkowej, ale uprawiana jest w niezliczonych odmianach na całym świecie, także w Polsce. Najchętniej sięgamy po nią w formie popcornu lub płatków kukurydzianych. Do popularnych produktów z kukurydzy zaliczane są też: tortille, nachosy, mąka kukurydziana, syrop kukurydziany i olej kukurydziany.


Wartości odżywcze kukurydzy


Kukurydza składa się głównie z węglowodanów i zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu. Skrobia jest głównym rodzajem węglowodanów występujących w kukurydzy, stanowiąc 28–80 proc. suchej masy. Kukurydza słodka zawiera około 18 proc.cukru. Główną zaletą kukurydzy zdecydowanie jest błonnik, minerały oraz witaminy: D, E oraz te z grupy B


Ile kalorii ma kukurydza?


Kukurydza jest kaloryczna, dlatego będąc na diecie lepiej jeść ją w ograniczonych ilościach. 100 gramów odsączonej kukurydzy z puszki ma 122 kalorie. Dla porównania w 100 gramach ziaren z ugotowanej, świeżej kolby jest około 66 kalorii.


Kukurydza obniża poziom cholesterolu


Okazuje się, iż włączenie oleju kukurydzianego do codziennej diety jest skutecznym sposobem na obniżenie cholesterolu. Wyniki badania z 2018 roku opublikowane w The Journal of Noutrition przeprowadzone w grupie 25 dorosłych z wysokim poziomem cholesterolu wskazują, iż spożywanie czterech łyżek oleju kukurydzianego dziennie znacząco obniża poziom cholesterolu w porównaniu z tymi, którzy spożywali w tym czasie taką samą ilość oleju kokosowego.


Sprawdź, jakie są jeszcze inne skutki jedzenia kukurydzy
Idź do oryginalnego materiału