Kapary to jadalne pączki kwiatowe kaparu ciernistego, który rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Według naukowców ludzie jedzą kapary od ponad 10 000 lat, jest o nich mowa choćby w Biblii. W Polsce kapary były znane przed wojną, potem zniknęły, ale od jakiegoś czasu stały się znów popularne i łatwo dostępne.
Kapary, czyli z pączka na przyprawę
Po starannym zebraniu z krzewu, pączki kaparów poddawane są procesowi marynowania, który usuwa ich gorzki smak i zmiękcza je. Istnieją dwie główne metody marynowania kaparów: na sucho w soli, co szczególnie cenione jest przez smakoszy z Włoch lub poprzez zanurzenie w płynnej solance, a następnie dodanie do nich octu.
Kapary działają przeciwzapalnie
W medycynie ludowej kapary od wieków były stosowane w przypadku chorób wątroby i przewodu pokarmowego. Współczesne badania potwierdziły, iż kapary zawierają m.in. witaminę C, K i kwas foliowy, ale przede wszystkim są bogatym źródłem rutyny i kwercetyny, naturalnych antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się organizmu. Te związki z grupy flawonoidów działają przeciwzapalnie, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, a w rezultacie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Istnieją również badania sugerujące pozytywny wpływ kaparów na poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę oraz wskazujące na możliwe działanie przeciwnowotworowe.
Do czego pasują kapary?
Kapary są idealnym dodatkiem do potraw podawanych na zimno (sałatki, dressingi) jak i na ciepło, w celu zaostrzenia ich smaku. Są bardzo popularne w kuchni włoskiej, gdzie dodawane są do sosu pomidorowego (np. do spaghetti alla puttanesca) czy do posypania pizzy.
Uwaga: ze względu na to, iż kapary zawierają dużo soli (1 łyżka to ok. 9 proc. jej dziennego zalecanego spożycia) osoby z nadciśnieniem oraz osoby na diecie niskosodowej powinny spożywać je z umiarem.
Poznaj przepis na „Klopsiki królewieckie” z kaparami
Te nieduże klopsiki z mielonego mięsa biorą swą nazwę od miejscowości Królewiec, znajdującej się na terytorium dawnych Prus Wschodnich, gdzie były przed wojną bardzo popularnym daniem.