Siemię lniane – do czego dodawać i w jakiej formie?
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Siemię lniane, czyli nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego, to niewielkich rozmiarów ziarenka, które zwykle mają odcień brązowy bądź złotawy. Z uwagi na swój cenny skład i wpływ na organizm człowieka siemię lniane jest zaliczane do tzw. superfoods. Można je dodawać do pokarmów, poza tym popularne jest także siemię lniane do picia.
Siemię lniane znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Stanowi cenne źródło kwasów omega-3 oraz błonnika pokarmowego, poza tym znajdziemy w nim lignany oraz szereg witamin i minerałów.
Jeśli szukasz kosmetyków z siemieniem lnianym do ciała, w szczególności do rąk i twarzy skorzystaj z możliwości zakupu online preparatów bez recepty przedstawionych poniżej:
- Ziaja med siemię lniane emulsja do mycia twarzy 190 ml 13,39 PLN Sprawdź
- Ziaja med siemię lniane krem do twarzy 50 ml 12,09 PLN Sprawdź
- Ziaja med siemię lniane krem do twarzy spf 20 łagodzący ochrona średnia 50 ml 15,22 PLN Sprawdź
- Ziaja med siemię lniane krem-balsam do rąk nawilżający zmiękczający 100 ml 11,69 PLN Sprawdź
- Ziaja med siemię lniane serum do twarzy nawilżające zmiękczające 50 ml 13,09 PLN Sprawdź
- Ziaja med siemię lniane serum do ciała regenerujące nawilżające 400 ml 23,58 PLN Sprawdź
Jego adekwatności są bezcenne, jeżeli chodzi np. o wspomaganie pracy układu pokarmowego, poza tym siemię lniane warto stosować w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Siemię lniane znajduje również szerokie zastosowanie w dietach odchudzających, zwiększając uczucie sytości na dłużej. Co jeszcze należy wiedzieć o jego adekwatnościach i możliwościach wykorzystania? Do czego dodawać siemię lniane i w jakiej formie? Więcej informacji na ten temat można znaleźć poniżej.
Czym jest siemię lniane?
Len zwyczajny, czyli kwitnący na niebiesko i niezwykle łatwy w uprawie gatunek rośliny włóknistej i oleistej należący do rodziny lnowatych, który wytwarza nasiona o wielkości 2-3 mm i lekko orzechowym smaku, jest znany człowiekowi od wielu lat. Siemię lniane, inaczej nasiona lnu pospolitego, to niewielkie ziarenka barwy brązowej lub lekko złotej, które po zalaniu wodą kilkukrotnie zwiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Wykorzystane w tej formie do picia lub dodane do pokarmów daje długotrwałe uczucie sytości i przyspiesza pasaż jelitowy. Nasiona siemienia lnianego znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej, gdyż stanowią cenne źródło wielu ważnych dla organizmu składników.
Na co pomaga siemię lniane?
Dzięki zawartym w siemieniu lnianym składnikom odżywczym, witaminom i minerałom produkt ten wpływa korzystnie na pracę różnych układów człowieka, w tym zwłaszcza na układ pokarmowy oraz układ oddechowy. Nasiona lnu (łac. Semen Lini Flax, ang. linseed) poprawiają także pracę mózgu, poza tym mają istotny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Będą doskonałym rozwiązaniem łagodzącym szereg różnego rodzaju dolegliwości, w tym sprawdzą się przy stanach zapalnych w obrębie jamy ustnej i gardła oraz przy dolegliwościach przewodu pokarmowego. Siemię lniane łagodzi między innymi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, poza tym pomaga w oczyszczaniu jelit ze złogów. Pomaga także obniżyć poziom cukru we krwi oraz wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną, szczególnie w okresie menopauzalnym, łagodząc pojawiające się nieprzyjemne dolegliwości.
Nasiona siemienia lnianego stosuje się również przy zaparciach, poza tym są nieocenionym wsparciem przy wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz przy refluksie żołądkowo-przełykowym. Siemię lniane przyczynia się też do obniżenia poziomu cholesterolu oraz ma adekwatności przeciwnowotworowe. Poprawia także trawienie oraz wspomaga odchudzanie, co docenią osoby na diecie. Nasiona lnu będą także doskonałym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o profilaktykę i prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Siemię lniane ma dodatkowo szerokie zastosowanie w kosmetyce, co zawdzięcza swoim adekwatnościom regenerującym i nawilżającym. Doskonale sprawdzi się podczas pielęgnacji skóry, paznokci oraz włosów. Maska z maceratu siemienia lnianego jest polecana zwłaszcza do włosów suchych, zniszczonych, farbowanych oraz naturalnie kręconych.
Siemię lniane – skład
Siemię lniane jest wartościowym źródłem cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Do najcenniejszych składników nasion siemienia lnianego możemy zaliczyć:
- Błonnik pokarmowy – zawarty w siemieniu błonnik ma cenne adekwatności wiążące treści pokarmowe, pomagając w opróżnianiu żołądka i jelit.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – w siemieniu lnianym znajduje się więcej wartościowych kwasów omega-3 niż w niektórych gatunkach ryb.
- Witaminy – nasiona siemienia lnianego są wartościowym źródłem wielu cennych dla organizmu witamin, w tym witamin z grupy B oraz wit. C i E.
- Składniki mineralne – siemię lniane zawiera cenne minerały, do których zalicza się wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, żelazo, sód, potas, selen oraz cynk.
- Lignany – te niepozorne ziarenka są bogate też w lignany, czyli związki będące silnymi przeciwutleniaczami o korzystnym wpływie na układ hormonalny i krwionośny człowieka.
Do czego dodawać siemię lniane?
Nasiona lnu charakteryzuje łagodny i lekko orzechowy posmak. Siemię lniane zawiera wiele prozdrowotnych składników, stąd też będzie idealnym dodatkiem do wielu produktów żywnościowych, stanowiąc istotny element zbilansowanej diety. Nasiona lnu doskonale komponują się między innymi z ziołami oraz przyprawami, w tym z bazylią, kminkiem, oregano czy goździkami. Będą również stanowić doskonały dodatek do warzyw takich jak szparagi, słodkie ziemniaki, marchew czy brokuły, poza tym można je łączyć z owocami. Szczególnie cenione jest połączenie nasion lnu z truskawkami, bananami, malinami, jagodami goji, jeżynami, kiwi, mango, rodzynkami oraz pomarańczami i figami. interesujące połączenie stanowi także siemię lniane z orzechami ziemnymi, a także z orzechami nerkowca oraz orzechami włoskimi. Do siemienia lnianego pasuje również biały twaróg oraz parmezan, a choćby ryż. Ciekawym i jednocześnie zdrowym zestawieniem może się poza tym okazać siemię lniane połączone z nasionami dyni, słonecznika, sezamu oraz nasionami chia.
W jakiej formie prawidłowo stosować siemię lniane?
Siemię lniane to produkt, z którym można się spotkać w jednej z dwóch form – zmielonej albo w całości. Siemię lniane można dodawać w całości między innymi do sałatek, surówek, jogurtów oraz past kanapkowych, poza tym sprawdza się doskonale jako dodatek do koktajli. Siemieniem lnianym można także posypać kanapki. Spożywane w takiej formie nasiona lnu przede wszystkim zapobiegają zaparciom, poza tym zmniejszają uczucie głodu. Nasiona siemienia lnianego w całości będą też stanowić znakomity dodatek do ciasteczek, kefirów oraz jogurtów.
Ze zmielonych nasion lnu można natomiast przygotować kisiel. Siemię lniane w formie kleistej można pić na surowo lub dodawać do owsianki czy koktajli. Len w tej formie wykorzystuje się chociażby przy zaparciach, poza tym sprawdzi się doskonale przy chorobie wrzodowej żołądka, z czym wiąże się jego działanie powlekające i osłaniające przewód pokarmowy. Wytwarzany z siemienia olej lniany może z kolei być stosowany zamiennie z oliwą np. do sałatek.
Siemię lniane – przeciwwskazania do stosowania
Chociaż nasiona siemienia lnianego są bezpieczne dla zdrowia, nie wszystkie osoby powinny je spożywać. Nasion lnu nie powinny stosować osoby z niedrożnością jelit lub uchyłkami jelitowymi. Nie zaleca się też jedzenia nasion lnu osobom, które stosują leki działające przeciwzakrzepowo. Jedzenia nasion lnu powinny również unikać kobiety zmagające się z rakiem piersi lub macicy. Ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Na siemię lniane powinny uważać poza tym osoby z wysokim poziomem cholesterolu przyjmujące leki obniżające jego poziom. Siemienia lnianego nie powinny oczywiście również spożywać osoby z alergią na ten produkt, poza tym nasion lnu nie poleca się też osobom, u których po ich spożyciu pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości takie jak np. bóle brzucha czy nudności.
Bezpieczeństwo stosowania siemienia lnianego
Stosowanie nasion siemienia lnianego w odpowiednich ilościach ma dobroczynny wpływ na organizm, jednak należy tu zachować umiar. W siemieniu lnianym znajdują się glikozydy cyjanogenne, a te w dużych ilościach mogą być toksyczne dla człowieka, przyczyniając się do wystąpienia objawów ostrego zatrucia. Należy się liczyć z tym, iż zbyt duża ilość przyjmowanego siemienia może się przyczynić do pojawienia się szeregu nieprzyjemnych dolegliwości. Do najczęstszych skutków związanych z jedzeniem siemienia lnianego w nadmiarze można zaliczyć dolegliwości bólowe brzucha, biegunki oraz nudności i wzdęcia.
Bibliografia:
- https://bibliotekanauki.pl/articles/1216667.pdf [dostęp online 11.2024]
- https://apcz.umk.pl/HERB/article/download/35712/30027 [dostęp online 11.2024]
- http://cukrzycaazdrowie.pl/Files/file/P/artyku%C5%82y%20pobrane/siemie%20lniane.pdf [dostęp online 11.2024]
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Siemi%C4%99_lniane [dostęp online 11.2024]