Wyciąg lub herbata z karczocha
Sok lub napar z karczocha ma korzystny wpływ na regenerację wątroby dzięki zawartości cynaryny, która stymuluje produkcję żółci, wspomagając detoksykację i poprawiając trawienie tłuszczów, co odciąża wątrobę. Obecne w nim antyoksydanty, takie jak flawonoidy i kwas chlorogenowy, chronią komórki wątrobowe przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a działanie hepatoprotekcyjne wspiera regenerację tkanki wątrobowej, szczególnie po uszkodzeniach spowodowanych toksynami, alkoholem lub lekami. Dodatkowo sok z karczocha pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnieść poziom dobrego (HDL), co również odciąża wątrobę. Reklama
Regularne spożywanie soku z karczocha, np. w ilości 20-50 ml dziennie na czczo lub przed posiłkami, może wspomóc regenerację wątroby i poprawić jej funkcjonowanie, zwłaszcza u osób zmagających się ze stłuszczeniem wątroby, niewydolnością wątroby czy problemami z trawieniem tłuszczów, jednak przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem.
Napar z ostropestu plamistego
Ostropest plamisty to ziele zawierające liczne substancje bioaktywne, przede wszystkim sylimarynę, ale też olejki eteryczne, garbniki i sterole. Sylimaryna to naturalny silny przeciwutleniacz zwalczający stany zapalne i stres oksydacyjny. Działa rozkurczowo i detoksykująco. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i pobudza wydzielanie żółci. Badania potwierdzają, iż sylimaryna znajdująca się w ostropeście wspiera regenerację komórek wątroby i zmniejsza ryzyko marskości tego narządu. Roślina jest pomocna przy stłuszczeniu wątroby oraz jej wirusowym zapaleniu. 1 łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu należy zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Napar można pić dwa razy dziennie.
Kurkuma
Kurkuma nie bez przyczyny nazywana jest jedną z najzdrowszych przypraw. Zawiera silny antyoksydant - kurkuminę. Wykazuje ona wiele cennych adekwatności, jedną z nich jest redukcja stanów zapalnych wątroby. Regularne stosowanie kurkuminy pozwala obniżyć poziom enzymów wątrobowych i zregenerować ten narząd. Przyprawa jest szczególnie pomocna przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, zmniejsza ryzyko zwłóknień. Kurkuma reguluje także poziom cholesterolu i glukozy we krwi, ułatwia odchudzanie, co także ma ogromny wpływ na kondycję wątroby.
Zielone warzywa liściaste
Zbawienny wpływ na wątrobę mają też zielone warzywa liściaste: szpinak, rukola, sałata czy jarmuż. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a także chlorofilu, który jest pomocny w oczyszczaniu wątroby. Zielone warzywa nie tylko wspierają procesy detoksykacyjne, ale zmniejszają też stany zapalne. Każdego dnia warto jeść przynajmniej 3-4 porcje zielonych warzyw.
Orzechy włoskie
Pracę wątroby poprawią też umiarkowane ilości orzechów włoskich w diecie (maksymalnie 3 dziennie). Znajdujące się w nich duże ilości kwasów omega-3 pomogą zmniejszyć stan zapalny i obniżą poziom triglicerydów w wątrobie. Orzechy włoskie są również źródłem witaminy B6, która obniża markery stanu zapalnego wątroby i zmniejsza ryzyko powstania nowotworu.
Sok z buraków
Sok z czerwonych buraków świetnie wpłynie na cały organizm, a w szczególności na wątrobę. Badania wykazały, iż jego regularne spożywanie zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie. Znajdujące się w nim substancje bioaktywne (betaina i inne przeciwutleniacze) sprzyjają regeneracji komórek wątroby. Najlepsze dla wątroby rezultaty osiągniemy, stosując jednocześnie dietę śródziemnomorską.
Lukrecja
Wsparciem w terapii toksycznego i wirusowego zapalenia wątroby może być także korzeń lukrecji. Zawiera on m.in. glicyryzynę, która łagodzi toksyczne uszkodzenia wątroby, może też zmniejszyć ryzyko nowotworu u osób z wirusowym zapaleniem wątroby typu C.
CZYTAJ TAKŻE: