Sezon na dynie. Wypróbuj przepis na gulasz z dyni

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dynie Źródło: Pixabay / Couleur


Sezon na dynie przychodzi jesienią. To warzywo skrywa w sobie ogromny potencjał, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Zadbaj, żeby w tym okresie dynia znalazła się na twoim stole. Przygotuj pyszny gulasz z dyni o terapeutycznym działaniu.


Dynia jest warzywem, które dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci adekwatności po obróbce termicznej – można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw.


Dynia – kalorie


Dynia nie jest tucząca. 100 g surowego warzywa to zaledwie 26 kcal. Natomiast jeszcze mniejszą wartością energetyczną charakteryzuje się dynia ugotowana – ma zaledwie 20 kcal.


Wypróbuj przepis na gulasz z dyni z czarną fasolą i ryżem
Idź do oryginalnego materiału