Sezon dopiero się zaczął, a już są pierwsze ofiary grzybobrania. 30-latek na toksykologii

pacjenci.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: grzyby


Grzybobranie to ulubiona rozrywka milionów Polaków – całe rodziny wyruszają na wyprawy z koszykami, by wrócić z borowikami, podgrzybkami czy kurkami. Niestety, nie każdy wie dokładnie, co wkłada do koszyka. Wystarczy chwila nieuwagi, by pomylić jadalny okaz z jednym z najbardziej trujących grzybów na świecie. Tak było w przypadku mężczyzny, który trafił na oddział toksykologii poznańskiego szpitala po zjedzeniu muchomora.30-latek z Poznania ledwo przeżył po zjedzeniu muchomora zamiast kaniGrzyby to zdrowy element diety, trzeba jednak się na nich znaćNajczęstsze pomyłki to muchomor zielonawy i czubajka kaniaNawet połowa kapelusza muchomora sromotnikowego może zabić dorosłego człowiekaLekarze ostrzegają: obróbka termiczna czy mrożenie nie neutralizują toksyn
Idź do oryginalnego materiału