Sanepid wycofuje popularny ser. Wykryto bakterie E-coli

upday.com 4 godzin temu
Zdjęcie: fot. Shutterstock


Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednego z serów importowanych z Francji, który może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Powodem ostrzeżenia jest podejrzenie obecności szkodliwych bakterii Escherichia coli produkujących toksynę Shiga (STEC) w serze.


Jak podaje Polsat News, chodzi o produkt "Ser MORBIER AOP", a ostrzeżenie obejmuje wiele partii z różnymi datami minimalnej trwałości, w tym 8, 22 lutego oraz 8, 15, 22 i 29 marca. GIS zaleca, aby konsumenci nie spożywali tego sera, jeżeli go posiadają, i zwrócili go do sklepu, w którym został zakupiony.

Spożycie skażonego produktu może prowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych. Jak wyjaśnia GIS, zakażenie bakterią STEC może powodować krwotoczne zapalenie okrężnicy lub, w rzadszych przypadkach, bezkrwawą biegunkę. W skrajnych sytuacjach może dojść do zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej, co stanowi zagrożenie dla życia.

GIS apeluje do konsumentów, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu sera, niezwłocznie skonsultowali się z lekarzem. Dodatkowo, inspektorat przypomina, iż choćby wyrzucenie produktu do śmieci może być niebezpieczne, ponieważ może on trafić do dzikich zwierząt. Zaleca się zwrot produktu do sklepu w celu bezpiecznej utylizacji.

Idź do oryginalnego materiału