Salmonella w herbacie ziołowej od firmy Herbapol Lublin

mgr.farm 7 godzin temu

Główny Inspektorat Farmaceutyczny informuje, iż w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu „Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski”.

– Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów – informuje Sanepid.

Ostrzeżenie dotyczy produktu:

  • Produkt: Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40g (20 torebek)
  • Producent: Herbapol – Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin
  • Numer partii: L 0185
  • Data minimalnej trwałości: 05.2027

GIS informuje, iż organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Konsumenci nie powinni spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

– W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – wskazuje Sanepid.

  • Czytaj również: Sanepid ostrzega przed herbatkami ziołowymi. Zagrażają zdrowiu

Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.

Źródło: ŁW/GIS

Idź do oryginalnego materiału