Sałatka z pieczonego kalafiora

3mamcukier.pl 1 rok temu

Pieczony kalafior, nerkowce, chrupiące jabłko, posmak dymnego curry – przepyszna sałatka, która może być dodatkiem jak i pełnym daniem.

Print

Sałatka z pieczonego kalafiora

Course: sałatki
Porcje

4

porcje
Kalorie

300

kcal
Wymieniki

3,7

WW

2,0

WBT

1,7

Węglowodany

20

g

Wartości odżywcze podane są dla 100g gotowego produktu.

Składniki

  • 500 g kalafiora podzielonego na różyczki

  • 5 łyżek oleju

  • 3 łyżeczki curry w proszku

  • 100 g orzechów nerkowca

  • 150 g jabłka pokrojonego w drobną kostkę

  • Starta skórka z 1 cytryny

  • Sok z 1/2 cytryny

  • 40 g rodzynek

  • 75 g majonezu

  • 75 g jogurtu greckiego

  • 1/2 szklanki kolendry

Przygotowanie

  • Do piekarnika włóż blaszkę do pieczenia i nagrzej nagrzej do 230°C.
  • W dużej misce wymieszaj 4 łyżki oliwy i 2 łyżeczki curry. Dodaj różyczki kalafiora i dobrze wymieszaj tak, żeby każda różyczka była obtoczona w oliwie. Rozłóż kalafiora na nagrzanej blaszce i piecz około 15 minut.
  • Gdy kalafior się piecze obtocz nerkowce w łyżce oleju, wrzuć je na patelnię i upraż. Pod koniec dodaj 1/2 łyżeczki curry w proszku. Odstaw do ostygnięcia.
  • W misce wymieszaj pokrojone jabłko, sok i skórkę z cytryny.
  • Majonez wymieszaj z jogurtem.
  • Do dużej miski przełóż wszystkie suche składniki – upieczonego kalafiora, uprażone orzechy, jabłko, rodzynki i posiekaną kolendrę. Wymieszaj je i wmieszaj do nich przygotowaną mieszankę jogurtu z majonezem.
  • Dopraw do smaku solą.
Idź do oryginalnego materiału