Pieczony kalafior, nerkowce, chrupiące jabłko, posmak dymnego curry – przepyszna sałatka, która może być dodatkiem jak i pełnym daniem.
Sałatka z pieczonego kalafiora
Course: sałatkiPorcje
4
porcjeKalorie
300
kcalWymieniki
3,7
WW
2,0
WBT
1,7
Węglowodany
20
gWartości odżywcze podane są dla 100g gotowego produktu.
Składniki
500 g kalafiora podzielonego na różyczki
5 łyżek oleju
3 łyżeczki curry w proszku
100 g orzechów nerkowca
150 g jabłka pokrojonego w drobną kostkę
Starta skórka z 1 cytryny
Sok z 1/2 cytryny
40 g rodzynek
75 g majonezu
75 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki kolendry
Przygotowanie
- Do piekarnika włóż blaszkę do pieczenia i nagrzej nagrzej do 230°C.
- W dużej misce wymieszaj 4 łyżki oliwy i 2 łyżeczki curry. Dodaj różyczki kalafiora i dobrze wymieszaj tak, żeby każda różyczka była obtoczona w oliwie. Rozłóż kalafiora na nagrzanej blaszce i piecz około 15 minut.
- Gdy kalafior się piecze obtocz nerkowce w łyżce oleju, wrzuć je na patelnię i upraż. Pod koniec dodaj 1/2 łyżeczki curry w proszku. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce wymieszaj pokrojone jabłko, sok i skórkę z cytryny.
- Majonez wymieszaj z jogurtem.
- Do dużej miski przełóż wszystkie suche składniki – upieczonego kalafiora, uprażone orzechy, jabłko, rodzynki i posiekaną kolendrę. Wymieszaj je i wmieszaj do nich przygotowaną mieszankę jogurtu z majonezem.
- Dopraw do smaku solą.