Ryzyko zakażenia E. coli i salmonellą. Dwa produkty usunięte z rynku

bejsment.com 4 godzin temu

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) poinformowała o wycofaniu kilku produktów z mielonej wołowiny sprzedawanych w sklepie spożywczym w London (Ontario) z powodu podejrzenia obecności bakterii E. coli.

W komunikacie wydanym w tym tygodniu urzędnicy wskazali, iż dotyczy to m.in. mielonej wołowiny, hamburgerów, sojku wołowego i tłuszczu wołowego, które zostały zapakowane 5 i 6 października 2025 roku i sprzedawane w sklepie Pistachios Quality Meats & Groceries przy 1695 Wonderland Road North w Londpn.

CFIA podkreśla, iż decyzja o wycofaniu została podjęta na podstawie wyników testów laboratoryjnych, choć nie odnotowano dotąd żadnych przypadków zachorowań.
Agencja przypomina, iż żywność skażona E. coli może nie mieć zmienionego zapachu ani wyglądu, a mimo to stanowić zagrożenie dla zdrowia.

„Objawy mogą obejmować nudności, wymioty, bóle brzucha i krwawą biegunkę. W cięższych przypadkach możliwe są drgawki, udary, uszkodzenia nerek, a choćby śmierć” – ostrzega CFIA.

Osobom, które mogły spożyć wycofany produkt, zaleca się kontakt z lekarzem. Urzędnicy przypominają, by nie spożywać, nie sprzedawać ani nie podawać produktów objętych wycofaniem. Można je zwrócić w miejscu zakupu lub bezpiecznie wyrzucić.

Baklawa z Toronto wycofana z powodu salmonelli

Na zdjęciu baklawa z greckiego targu Agora na Queen Street West w Toronto.

CFIA poinformowała również o wycofaniu baklawy sprzedawanej w sklepie Agora Greek Market przy Queen Street West w Toronto, w związku z podejrzeniem skażenia salmonellą.
Produkt był dostępny w sprzedaży od 19 września do 3 października i został objęty dochodzeniem w ramach szerszej akcji dotyczącej epidemii chorób przenoszonych przez żywność.

Na razie nie zgłoszono żadnych przypadków zachorowań, ale agencja ostrzega, iż osoby, które zakupiły produkt, powinny go natychmiast wyrzucić.

Objawy zatrucia salmonellą obejmują gorączkę, bóle głowy, wymioty, nudności, skurcze brzucha i biegunkę. Choroba może być szczególnie groźna dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych i z obniżoną odpornością.

Idź do oryginalnego materiału