Ryba na wigilię

swiatsupli.pl 1 tydzień temu

Ryba jest jednym z podstawowych dań przygotowywanych na kolację wigilijną. Często jest to tradycyjny karp, ale pojawiają się też inne ryby takie jak łosoś, dorsz czy mintaj. zwykle podawane są w towarzystwie panierki z bułki i jajka, smażone na oleju.

Taka forma podania ryby zawiera około 300 kcal. Jednak chodzi o coś więcej niż tylko o kalorie. Podczas smażenia dochodzi do powstawania wielu szkodliwych związków chemicznych np. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA).

W jakiej zdrowszej formie można przygotować rybę na świąteczną kolację?

Świeża czy wędzona

Najlepiej wybierać rybę świeżą. Podczas wędzenia oprócz utraty wielu wartości odżywczych, dochodzi również do powstania WWA, czyli związków, które wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie, gdyż wykazują działanie teratogenne, mutagenne i genotoksyczne.

Gotowanie na parze lub wodzie / bulionie

Ryba może być zarówno gotowana na parze w towarzystwie warzyw jak również gotowana na wodzie czy na bulionie. Można ją zaserwować w postaci fileta czy pulpetów, jak również kotlecików rybnych. Na pewno będzie pyszna, wystarczy jedynie zadbać o bogaty zestaw przypraw (np. świeżych ziół) i aromatyczny bulion.

Czym przyprawić taką rybę?

  • koperkiem
  • tymiankiem
  • rozmarynem
  • natką pietruszki
  • bazylią
  • estragonem
  • sokiem z cytryny
  • imbirem
  • pieprzem cytrynowym
  • kolendrą
  • czosnkiem

Big Nature Przyprawa Mielona Do Ryb 200g-KLIKNIJ TUTAJ

Duszenie

Polega na przygotowywaniu ryby w niewielkiej ilości płynów (np. wody, bulionu, wina, sosu) w zamkniętym naczyniu, w średniej lub niskiej temperaturze.

Gotowanie sous-vide

Metoda ta polega na gotowaniu w specjalnych woreczkach, które zamykane próżniowo, które trzyma się w kąpieli wodnej. Temperatura gotowania nie jest niższa od temperatury wrzenia. Taka forma obróbki cieplnej pozwala zachować bogaty skład kwasów omega 3.

Pieczona

Rybę można upiec z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół jak również różnych warzyw. Idealnie smakuje w towarzystwie sosu własnego czy pomidorowego.

Jeżeli już używamy tradycyjnej panierki, to na jakim tłuszczu przygotowywać potrawę z rybą?

  • Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek. Może być zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj najlepiej się sprawdzi oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek extra virgin.
  • Dobrym wyborem będzie również olej z awokado oraz olej kokosowy.
  • Zdecydowanie unikamy oleju lnianego, z pestek dyni, z winogron, z ostropestu, kukurydzianego oraz sojowego.
Idź do oryginalnego materiału