Rak jelita grubego dotyczy najczęściej osób po 50. roku życia. Wiele doniesień z ostatnich lat zwraca uwagę na rosnącą liczbę zachorowań w młodszych grupach wiekowych. American Cancer Society opublikowało raport, według którego odsetek chorych poniżej 55. roku życia wzrósł z 11 proc. w 1995 roku do 20 proc. w 2019.
Obserwuje się również większy udział chorych w zaawansowanym stopniu choroby – odpowiednio 52 proc. i 60 proc. w roku 2000 i 2019. Ocenia się, iż w 2023 roku 13 proc. nowotworów jelita grubego będzie rozpoznanych u osób poniżej 50. roku życia, a jedną trzecią będą stanowić osoby w wieku od 50 do 64 lat. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem na świecie.
Ponad połowa zachorowań związana jest z modyfikowalnymi czynnikami ryzyka, takimi jak nieprawidłowa dieta, otyłość, brak aktywności fizycznej, spożywanie alkoholu i palenie papierosów.