Unikasz orzechów i pestek w jadłospisie? A może zwyczajnie brakuje Ci pomysłu na ich wykorzystanie w kuchni? Poznaj dobroczynne adekwatności orzechów i oraz pestek i dowiedz się, w jaki sposób włączyć je do codziennego menu.
Właściwości orzechów i pestek
Orzechy, pestki i nasiona należą do produktów, które charakteryzuje pokaźna lista dobroczynnych adekwatności. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika pokarmowego – to za ich sprawą po zjedzeniu garści orzechów lub pestek mamy poczucie sytości przez stosunkowo długi czas. Dodatkowo wspomniane wcześniej kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, m.in. działają ochronnie na układ krwionośny czy obniżają poziom cholesterolu. Orzechy czy pestki to także szereg witamin, przede wszystkim B oraz E, a także składników mineralnych – wraz z każdym kęsem dostarczamy organizmowi żelaza, magnezu czy cynku. Nie należy zapominać również o walorach smakowych – orzechy nerkowca czy pestki dyni są na tyle smaczne, iż do ich jedzenia nie trzeba nikogo przekonywać.
Wartościowa przekąska
W zasadzie każdy gatunek orzechów czy nasion sprawdzi się w roli przekąski. Miseczka różnych rodzajów orzechów będzie bardziej wartościowym dodatkiem do wieczoru filmowego niż chipsy, a pestki dyni to lepszy wybór w czasie szybkiej przerwy w pracy niż czekoladowy batonik. Niewielką ilość orzechowej mieszanki warto zapakować również do dziecięcego lunch boxu. Z uwagi na cenne adekwatności należy wzbogacać dietę o orzechy i pestki każdego dnia, a nie tylko od święta. Jednocześnie warto kontrolować ich ilość, by nie przesadzić w drugą stronę – produkty te są stosunkowo kaloryczne. Optymalna dawka dzienna to, w zależności od osoby, od kilku orzechów do jednej garści.
Zdrowe pasty z pestek i orzechów
Nie trzeba ograniczać się do spożywania orzechów i nasion wyłącznie w tradycyjnej formie. Równie dobrze smakują one pod postacią past – w ten sposób można zaznajomić z nimi małe dzieci, choć zastosowanie past jest dużo szersze. Podczas zakupu warto zwrócić szczególną uwagę na skład produktu – najlepszym wyborem jest na przykład pasta ze słonecznika, w której prażone pestki stanowią 100% składu czy pasta orzechowa, która składa się wyłącznie z orzeszków ziemnych i nie ma dodatku cukru oraz soli. Idziemy o zakład, iż po skończeniu pierwszego opakowania zamówisz kolejne, bo odkryjesz, jak wiele kulinarnych możliwości oferują te produkty.
Orzechy i pestki a komponowanie posiłków
Jeśli chcemy, by orzechy na stałe weszły do naszego jadłospisu, nie możemy traktować ich wyłącznie w kategoriach przekąski. Różnorodne pasty z orzechów i pestek (np. z migdałów, nerkowców, orzechów włoskich, dyni czy słonecznika) można dodawać do sałatek, wrapów czy owsianek. W kuchni zawsze warto mieć pod ręką również wspomniane uprzednio pasty orzechowe – z ich udziałem można przygotować na przykład sosy do makaronu czy dań kuchni azjatyckich.