Robisz uszka do barszczu? Skończ z niesmacznym grubym ciastem

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Uszka. Źródło: Shutterstock / rlat


Barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań na Wigilię. Zdradzamy jak zrobić idealne ciasto na uszka: mięciutkie, elastyczne, rozpływające się w ustach. Wystarczy dodać jeden składnik. Wypróbuj przepis!


Uszka z barszczem pojawią się w Wigilię na wielu polskich stołach. jeżeli przygotujesz ciasto według tego przepisu, gwarantujemy, iż nie będzie twarde. Wystarczy dodać do ciastka maślankę. Efekty są zaskakujące.


Maślanka nadaje delikatności


Maślanka nadaje ciastu delikatności i sprawia, iż można łatwo formować z niego uszka. Przepis jest prosty:


Do pół kilograma mąki należy dodać 2 szklanki maślanki i płaską łyżeczkę soli.


Maślankę należy dolewać stopniowo, nie wlewać jej całej od razu.


Wyrabiając ciasto, należy sprawdzać, czy ma już odpowiednią konsystencję. Powinno być jak plastelina. Wtedy nie należy dolewać już maślanki.


Z takiej ilości ciasta można zrobić około 100 uszek.


Jaką mąkę wybrać do uszek?


Na uszka do barszczu trzeba wybrać odpowiedni rodzaj mąki. Kulinarni eksperci twierdzą, iż najlepiej nadaje się do tego celu jasna mąka pszenna typ 500. Należy przesiać ją wcześniej przez drobne sitko. jeżeli jednak nie dysponujecie właśnie takim rodzajem mąki, można użyć również mąki pszennej 650. Unikać należy mąki pełnoziarnistej – chociaż jest zdrowa i nieco bardziej dietetyczna, to przy jej użyciu ciasto może wyjść zbyt twarde.


Wypróbuj też przepis na farsz do uszek
Idź do oryginalnego materiału