Rekomendację 7. przedstawia prof. Małgorzata Drywień, kierownik Katedry Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Rekomendujemy opracowanie Narodowego Programu Zdrowego Żywienia, który zintegruje różne sektory w celu poprawy jakości żywienia w Polsce i będzie promować zdrowe nawyki żywieniowe. Strategia ta powinna uwzględniać m.in.: promocję dobrych jakościowo produktów, rozwój programów edukacyjnych, obejmujących wszystkie grupy wiekowe, w celu podniesienia świadomości żywieniowej, wspieranie badań nad innowacyjnymi technologiami produkcji żywności, takimi jak nanocząstki, czy wzbogacanie upraw, wprowadzenie zachęt finansowych dla producentów żywności ekologicznej oraz promocję lokalnych produktów, organizację ogólnopolskiej kampanii na rzecz ograniczenia marnotrawstwa żywności, a także wprowadzenie refundacji zdrowej żywności jako elementu terapii dietetycznej w ramach ochrony zdrowia.


Prof. Małgorzata Drywień, kierownik Katedry Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie:
– Można by powiedzieć „prawidłowe żywienie” i wszystko jasne, natomiast problem jest – jak się okazuje – wieloaspektowy. Tutaj nie ma jednego rozwiązania i bardzo dobrze. Rekomendacja ta wpisuje się w tę pierwszą dotyczącą profilaktyki.
Prawidłowe żywienie to problem wieloaspektowy, dlatego iż obejmuje wiele czynników związanych z samym człowiekiem. Przede wszystkim kluczowa jest personalizacja żywienia. Nikt z nas nie jest taki sam jak inni – dlatego żywienie powinno dotyczyć jednostki i pod tym względem powinno następować żywienie prawidłowe, ale oprócz tego ważna jest jakość żywności, a więc bardzo ważna jest jej produkcja, by żywność była odpowiedniej jakości, o odpowiedniej wartości odżywczej, adekwatnie przechowywana i adekwatnie transportowana. o ile przetwarzana, to w taki sposób, żeby wartość odżywcza pozostała w jak największym stopniu zachowana.
Ta koncepcja zdrowego i prawidłowego żywienia wpisuje się w tzw. jedno zdrowie, czyli jest to bardzo silna, kluczowa podstawa profilaktyki zdrowia.
Jeżeli chodzi o rekomendację, którą wypracowaliśmy podczas Kongresu, to powinna ona uwzględniać promocję dobrych jakościowo produktów, rozwój programów edukacyjnych, które będą obejmowały wszystkie grupy wiekowe, począwszy od tych najmłodszych, ale również obejmujące osoby starsze, żeby podnieść świadomość żywieniową, bo nam się wydaje, iż wszystko wiemy o żywieniu i żywności, a to nieprawda, bo wiedza do odkrycia w tym obszarze jest bardzo duża.
Rekomendujemy wspieranie badań nad innowacyjnymi technologiami produkcji żywności, takimi jak nanocząstki, wzbogacanie upraw, a także zachęt finansowych dla producentów żywności ekologicznej oraz promocję świetnej polskiej żywności lokalnej. Jesteśmy krajem praktycznie samowystarczalnym, o ile chodzi o 7 na 9 grup produktów spożywczych. Zalecamy także wspieranie organizacji ogólnopolskiej kampanii na rzecz ograniczenia marnotrawstwa żywności, wprowadzenia refundacji zdrowej żywności jako elementu terapii dietetycznej w ramach ochrony zdrowia. Dlatego też rekomendujemy opracowanie Narodowego Programu Zdrowego Żywienia, który zintegruje różne sektory.
Rekomendację zaprezentowano podczas spotkania „Nauka dla zdrowia społeczeństwa w Roku Edukacji Zdrowotnej i Profilaktyki”, które odbyło się 3 marca 2025 r. w Senacie RP.
Link do transmisji Prezentacja Raportu z 6. Kongresu „Zdrowie Polaków” oraz wręczenie nagród „Perspektywy Medycyny”. – YouTube
Tekst i foto: Marta Jakubiak