Rabarbar jest nazywany również rzewieniem zwyczajnym lub rzewieniem ogrodowym. Jego zastosowanie (głównie używamy go podczas przygotowywania deserów) i smak mogą sugerować, iż jest to owoc, jednak tak naprawdę mamy styczność z warzywem. Jest ono chętnie sadzone w przydomowych ogródkach, między innymi ze względu na walory dekoracyjne. Ma charakterystyczny, nieco kwaskowaty smak, dokładnie jest cierpko-słodko-kwaśny, dlatego właśnie tak świetnie sprawdza się w przypadku deserów. Rabarbar ma wiele adekwatności zdrowotnych, a co najważniejsze – mogą go jeść także osoby na diecie.
Rabarbar jest idealny choćby dla osób na diecie
Osoby, które się odchudzają, bez obaw mogą sięgać po rabarbar. Wynika to z jego niskiej kaloryczności. W praktyce oznacza to, iż dodatek tego warzywa do konkretnego dania lub deseru nie wpłynie znacząco na jego wartość kaloryczną. W 100 gramach rabarbaru jest jedynie 21 kcal. Jest to warzywo, które w dużej mierze składa się z wody i błonnika pokarmowego. Dodatkowo duża wartość błonnika w rabarbarze wpływa dobrze na uczucie sytości po jego zjedzeniu. Zawiera także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zjedzenie tego warzywa powoduje łagodny i mały wzrost glukozy we krwi. To z kolei zapobiega napadom głodu, które mogą być wywołane przez gwałtowne wahania poziomu cukru. Jedzenie rabarbaru zaleca się również osobom, które mają problemy z zaparciami i trawienne.
Prozdrowotne adekwatności rabarbaru
Rabarbar to warzywo bogate w witaminy i minerały, między innymi:
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K),
witaminę C,
kwas foliowy,
witaminy z grupy B,
wapń,
cynk,
magnez,
potas,
fosfor,
sód,
żelazo.
Z jakich jeszcze powodów warto sięgać po rabarbar? Warzywo to działa pozytywnie przede wszystkim na nasz układ trawienny, wpływa też na samopoczucie oraz wygląd cery. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, a to z kolei pozwala utrzymać organizm w dobrej kondycji. Jest też naturalną metodą na wzdęcia, a dodatkowo wspomaga organizm w walce z sezonowymi infekcjami.
Kto nie powinien jeść rabarbaru?
Rabarbar może być szkodliwy dla niektórych osób, dlatego nie każdy powinien sięgać po to warzywo. Zawiera ono duże ilości kwasu szczawiowego, a to z kolei może przyczynić się do powstawania kryształów szczawianów w nerkach. Dlatego jedzenia tego warzywa powinni unikać ci, którzy mają problemy z nerkami. Nie powinny jeść go także osoby, które chorują na osteoporozę oraz reumatyzm ze względu na wypłukiwanie wapnia, żelaza oraz magnezu. Co więcej, może to osłabić układ kostno-stawowy, który w przypadku takich osób i tak jest już delikatny.
Należy też pamiętać o tym, żeby nie spożywać rabarbaru w zbyt dużych ilościach ze względu na jego adekwatności przeczyszczające. Jedzenie go w nadmiarze może też prowadzić do wypłukania wapnia z organizmu, a także zaburzeń gospodarki fosforowo-lipidowej.
Co można przygotować z rabarbaru?
Rabarbar jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw. Można go wykorzystać podczas przygotowywania domowych drożdżówek i ciast. Będzie też odpowiedni jako składnik pierogów, racuchów. Dobrym pomysłem jest też przyrządzenie z niego pysznych napoi, na przykład kompotu lub soku z rabarbaru. Z rabarbarem będzie też świetnie smakować owsianka. Najczęściej jednak robi się z niego bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką, posypane cukrem pudrem lub cynamonem. Rabarbar w sałatkach to z kolei świetna opcja dla miłośników lekkich potraw.