Pyszny keks pełen bakalii. Wypróbuj nasz przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Keks. Źródło: Shutterstock / gkrphoto


Słodki i pełen pysznych bakalii. Taki jest idealny keks. To ciasto doskonałe do kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia.


Keks to ciasto „na bogato”, a wszystko za sprawą dużej ilości bakalii i kandyzowanych owoców. Pięknie wygląda na świątecznym stole, a samodzielnie upieczony może być prezentem dla gospodarzy, kiedy idziesz w gości.


Jakie bakalie dodać do keksu?


W przepisie jest 400 g bakalii. Jakie wybierzesz – to zależy od ciebie. W mieszance mogą się znaleźć np. kandyzowane skórki pomarańczy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki i orzechy włoskie. Większe suszone owoce, takie jak np. morele pokrój na mniejsze kawałki. Bardzo ważne jest, aby bakalie dobrze wymieszać z mąką, dzięki temu nie wszystkie opadną na dno podczas pieczenia. Do keksa możesz dodawać ulubione orzechy, jednak lepiej wybierać te miękkie (np. orzechy pekan, włoskie albo nerkowce). To ciasto, które kroi się raczej w cieńsze kawałki i twardsze orzechy (np. laskowe) będą to utrudniać.


O czym pamiętać robiąc ciasto na keks?


Ważne jest, aby masa z masła, cukru i jajek była naprawdę puszysta. Najlepiej ubijać ją na najwyższych obrotach miksera. Masło wyjmij odpowiednio wcześnie z lodówki (powinno być miękkie, ale nie roztopione), jajka również powinny być w temperaturze pokojowej.


Jak udekorować keks?


Jeśli chcesz udekorować keks, najlepiej do tego wykorzystać biały lukier. Może to być lukier królewski zrobiony z cukru pudru i białek albo lukier na bazie cukru i soku z cytryn. Oblane lukrem ciasto możesz dodatkowo ozdobić orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. W najprostszej wersji możesz po prostu oprószyć keks cukrem pudrem.
Idź do oryginalnego materiału