Zdrowe przystawki z marchewką, mogą stanowić łatwy sposób na ożywienie posiłków. Ten składnik można łączyć z innymi warzywami, roślinami strączkowymi, ziarnami lub zbożami.
Jednak niektórzy twierdzą, iż jeżeli chodzi o robienie potraw z marchwi, nie przychodzą im do głowy żadne pomysły. Przybyliśmy Ci dzisiaj na ratunek, więc czytaj dalej i odkryj świetne przepisy.
Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni, choćby jeżeli chodzi o przystawki. Ma dość słodki smak, ale można jej również używać w pikantnych przepisach.
Przeczytaj również: Serek ze szpinaku i śmietany – pomysłowe przystawki
1. Przystawki z marchewką: marchewka z ciecierzycą i pietruszką
To świetna opcja na jednoczesne spożywanie roślin strączkowych i warzyw. Ponadto, w przypadku tej przystawki z marchewką, można ją przygotować świeżą lub na gorąco.
Składniki
- 1 średnia marchewka
- 2 gałązki pietruszki
- Sól i oregano
- 1 odrobina octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki.
Instrukcje krok po kroku
- Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, najpierw otwórz puszkę z ciecierzycy, usuń płyn z wnętrza i umyj ją, aby usunąć nadmiar sodu. Po zakończeniu odcedź na durszlaku i przechowuj połowę fasoli w lodówce.
- Dodaj 1/2 szklanki ciecierzycy do miski.
- Następnie umyj i zetrzyj marchewkę do miski z ciecierzycą.
- Następnie umyj i posiekaj natkę pietruszki tak drobno, jak to możliwe, i dodaj do miski.
- Dodaj sól, oliwę z oliwek, oregano i odrobinę octu.
- Mieszamy do doprawienia wszystkiego.
Zobacz też: Przepyszne chipsy z marchwi – jak je przygotować
2. Tarta marchewka na łożu z warzyw
Sałatki są najbardziej popularne, gdy temperatury na zewnątrz są wysokie. Poza tym ta opcja jest świeża i szybka w przygotowaniu.
Składniki
- 1/2 marchewki
- 1/2 pęczka rukoli
- 5 pomidorków koktajlowych
- Sól i biały ocet do smaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
Instrukcje krok po kroku
- Umyj liście rukoli pod bieżącą wodą, aż nie będzie na nich śladów ziemi. Odsącz je, przełam dłonią na pół i rozłóż na płaskim naczyniu.
- Następnie umyj i usuń końcówki marchwi. Zetrzyj i połóż na liściach.
- Następnie umyj pomidorki koktajlowe i przekrój na połówki. Posyp nimi pozostałe warzywa.
- Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i biały ocet.
3. Puree z marchwi z dynią
Ta opcja jest doskonała, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Jednocześnie jest idealna na dni, kiedy masz ochotę na gorący i zdrowy posiłek.
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka mleka
- Sól do smaku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- Plaster dyni
Krok po kroku
- Umyj i obierz marchewkę i dynię.
- Po zakończeniu umieść je w garnku z gorącą wodą (tyle tylko, aby je przykryła).
- Gotuj je na średnim ogniu przez 15 do 20 minut. Następnie sprawdź, czy są gotowe, wbijając nóż.
- Jeśli są już miękkie, odcedź wodę i pozostaw warzywa w garnku.
- Rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków, aż uzyskasz pomarańczowe puree.
- Dodaj olej, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj.
- Wlewaj mleko małymi porcjami i kontynuuj mieszanie. Możesz dodać tyle, ile uznasz za konieczne.
- Kiedy się uformuje, posmakuj i, jeżeli chcesz, dopraw ponownie. Po zakończeniu podgrzej puree przed jedzeniem.
4. Marchewka zapiekana z brokułami
Ta przystawka z marchewką jest kolorowa, pożywna i idealna do kurczaka lub białego mięsa.
Składniki
- 1 duża marchewka
- 100 gramów brokułów
- 1/4 czerwonej papryki
- Ser Cheddar
- Sól i oregano do smaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
Krok po kroku
- Marchewkę i brokuły umyj i pokrój w kostkę. Następnie pokrój paprykę w cienkie paski.
- Wlej oliwę do woka lub patelni i wrzuć marchewkę, utrzymując na małym ogniu.
- Po 5 minutach dodaj paprykę. W trakcie gotowania mieszaj, aby warzywa się nie skleiły.
- Gdy oba składniki będą miękkie, dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut.
- Dodaj sól i oregano.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Zdejmij z ognia, gdy się rozpuści.
Przystawki z marchwi – zalety
Istnieje wystarczająco dużo dowodów naukowych, aby pokazać nam, iż regularne spożywanie marchwi pomaga zapobiegać chorobom. To warzywo dostarcza witamin A, C, K, B6, a także minerałów, takich jak fosfor i potas, dzięki czemu jest przydatnym pokarmem wzmacniającym układ odpornościowy.
Ponadto składniki i przeciwutleniacze występujące w marchwi chronią błonę śluzową żołądka i zapobiegają powstawaniu wrzodów, jak stwierdzono w badaniu opublikowanym w 2015 roku. Ponadto zawiera ona prekursory witaminy A czyli karotenoidy.
Możesz przygotować rozmaite przystawki z marchewką lub dodać je do słodkich lub słonych przepisów. Przy odrobinie pomysłowości możesz wykorzystać wszystkie korzyści zdrowotne, jakie zapewnia to warzywo.