Czym jest pańska skórka?
Czy pańska skórka jest lekarstwem?
Czy pańska skórka może mieć dowolny smak?
Przepis: Pańska skórka
Słodki, klejący, wyjątkowy. Ten smak znają wszyscy warszawiacy, bo w dzień Wszystkich Świętych, obowiązkowo, choć raz, wypada na kilka minut „zakleić” sobie usta pańską skórką. Pańska skórka jest znana także w Małopolsce. W innych regionach Polski ten smakołyk zupełnie nie jest znany.
Czym jest pańska skórka?
Pańska skórka to domowej roboty cukierek, zwany też czasem panieńską skórką. W 2008 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie mazowieckim. Zwykle jest sprzedawany zawinięty w biały papierek. Jest twardy, ale po chwili trzymania w buzi nieco mięknie i robi się ciągnący.
Czy pańska skórka jest lekarstwem?
Początkowo uznawano pańską skórkę za lekarstwo wspomagające leczenie górnych dróg oddechowych. Miała pomagać na kaszel i ból gardła. Cóż, zostańmy jednak przy tym, iż jest to smaczny cukierek i nic więcej, bo trudno mówić o zdrowotnych adekwatnościach czegoś, co składa się niemal z samego cukru.
Czy pańska skórka może mieć dowolny smak?
Pańska skórka zwykle jest biało-różowa. Ale w ostatnich latach przed cmentarzami pojawiają się inne wersje smakowe. Tak naprawdę smak cukierka można zmieniać, dodając zamiast soku z malin inne produkty. Może to być kawa, może być sok o innym smaku i kolorze. Jasną masę można też zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym.