Przygotuj na śniadanie bułeczki scones. Są pyszne i nie zawierają drożdży

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bułeczki scones Źródło: Shutterstock


Bułeczki scones to brytyjski przysmak. Przygotowuje się je z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców. Są zwykle lekko słodzone lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Do wypieków można wykorzystać mąkę pszenną, jęczmienną, owsianą lub płatki owsiane.


Scone to w tłumaczeniu z języka angielskiego babeczka albo łepetyna, bo taki właśnie kształt mają wypiekane bułeczki, o których mowa. Brytyjczycy zajadają się nimi od wieków. Do ich spopularyzowania miała przyczynić się Anna Maria Russell dama dworu królowej Wiktorii. To ona wprowadziła tradycję popołudniowego picia herbaty, połączonego z przegryzaniem drobnych przekąsek, m.in. scones. Dziś są przysmakiem w wielu krajach, również w Polce, gdzie występują pod nazwą „bułeczki scones”.


Skład i adekwatności bułeczek scones


Jedna bułeczka waży ok. 42 gramów i ma 148 kcal. W 100 g bułeczek z pszennej mąki znajdziemy 16 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3 g), 45 g węglowodanów, 7 g białka, 2,2 g cukru, 1, 5 błonnika, 3 mg cholesterolu, a także: sód, potas, żelazo, magnez, wapń oraz witaminę B12.


Osoby, które mają uczulenie na gluten, mogą przyrządzić scones z mąki jęczmiennej, owsianej lub płatków owsianych. Smakują bardzo dobrze, a te przygotowane z płatków owsianych są szczególnie zalecane przez dietetyków. Płatki owsiane należą bowiem do najzdrowszych i najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz minerały, w tym cynk i magnez, zapewniające sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Dodają energii, gdyż zawierają żelazo, a ten pierwiastek jest składnikiem hemoglobiny, której głównym zadaniem jest transport tlenu do komórek. Płatki owsiane są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy, działają przeciwzapalnie i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Zawarty w płatkach owsianych błonnik pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, przyspiesza metabolizm. Ponadto bułeczki przygotowane z płatków owsianych dają na długo uczucie sytości.


Z czym najlepiej smakują bułeczki scones?


Bułeczki scones to doskonała propozycja na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację. Scones są najsmaczniejsze na ciepło, posmarowanie masłem, z dodatkiem dżemu lub gęstej śmietany. Bułeczki nie są zbyt słodkie, dlatego jeżeli ktoś lubi może dodać do nich rodzynki, daktyle lub innymi suszone owoce.


Wypróbuj przepis na bułeczki scones
Idź do oryginalnego materiału