O Caffe Affogato mówi się, iż jest to deser przeciwieństw, bo słodkie lody kontrastują ze smakiem gorzkiej i esencjonalnej kawy. Okazuje się jednak, iż składniki doskonale do siebie pasują. Najlepszym wyborem będą lody śmietankowe, ale można też eksperymentować z innymi smakami. Ważne jest natomiast, żeby kawa była świeżo zmielona, z dobrej jakości ziaren. Najlepiej ją zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, ale można też w zwykłej kawiarce. W klasycznym przepisie do gorącego espresso wkłada się gałkę lodów... i gotowe. Wariacji tego deseru jest wiele. Niektórzy na przykład dodają kostki lodu do kawy, aby ją schłodzić i dopiero schłodzone espresso mieszają z lodami.
Właściwości Caffe Affogato
Caffe Affogato to niskokaloryczny deser. jeżeli dodasz do kawy jedną gałkę lodów o wadze ok. 50 g, to będzie miał tylko ok. 79 kcal. Ponadto w jednej kulce lodów śmietankowych znajduje się: 1,5 g białka, 4 g tłuszczu i 8 g węglowodanów. W 30 g espresso znajdują się tylko 3 kalorie, a jej wypicie daje zastrzyk energii na kilka godzin. Chociaż działanie kawy opiera się na kofeinie, to nie należy zapominać, iż zawiera również kwasy organiczne, magnez, wapń, fosfor, potas oraz cynk i niewielkie ilości witamin z grupy B oraz flawonole.
Badania wskazują, iż wypicie filiżanki mocnej kawy, a choćby kilku dziennie, korzystnie wpływa na organizm. Poprawia pamięć i koncentrację, sprzyja także utracie wagi, gdyż przyspiesza metabolizm. Badania wskazują, iż regularne picie espresso zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Z kolei szwedzcy uczeni odkryli, iż picie co najmniej jednej filiżanki espresso dziennie może zniwelować ryzyko pojawienia się udaru mózgu. Ten efekt przypisywany jest przeciwutleniającym adekwatnościom kawy.
Jak przyrządzić Caffe Affogato?