Przepis na prosty chleb KETO

nieslodze.com 10 miesięcy temu

Chleb w diecie osób z cukrzycą wzbudza całkiem spore kontrowersje. Nic w tym dziwnego – tradycyjne chleby to źródło naprawdę wielu węglowodanów, są to produkty z mniej lub bardziej oczyszczonej mąki, więc mogą być przyczyną problemów z poziomem cukru.

Ponadto, jedzenie chleba jest bardzo głęboko zakorzenione w naszych zwyczajach dotyczących jedzenia.

Mam dla Was film na temat chleba w diecie osób z cukrzycą. Mówię na co zwrócić uwagę przy wybieraniu go w sklepie, pokazuję kilka przykładów, a do tego piekę chleb nieskowęglowodanowy. Na końcu filmu zobaczycie testowanie różnych rodzajów chleba na moim poziomie cukru. Zobaczcie koniecznie jak wyszło!

Poniżej zobaczycie film, a pod nim dodałem przepis na chleb keto. Smacznego! 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 minut
To przepis: bezglutenowy* i ketogeniczny

Składniki:

  • 100 g (ok. 10 łyżek) pestek słonecznika
  • 50 g (ok. 5 łyżek) siemienia lnianego
  • 50 g (ok. 5 łyżek) nasion chia
  • 100 g (ok. 10 łyżek) sezamu
  • 50 g (ok. 5 łyżek) płatków owsianych*
  • 20 g (ok. 4 łyżek) babki płesznik
  • 40 g (ok. 4 łyżek) oliwy z oliwek
  • 5 g (łyżeczka) soli
  • 4 jajka (rozmiar M)

* Aby mieć pewność, iż produkt jest bezglutenowy na opakowaniu płatków owsia-nych i babki płesznik szukaj znaku przekreślonego kłosa.

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i ponownie wszystko mieszamy.

Podłużną formę o długości 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę na chleb wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1 godz. w 160°C z termoobiegiem.

Chleb najlepiej kroić po ok. 4–5 godz. od upieczenia. Jest trwały – może być przechowywany przez dłuższy czas – oraz sycący i gęsty odżywczo.

Wartość odżywcza w 100 g:

ENERGIA: 463 kcal
Węglowodany: 16 g
w tym błonnik: 11 g
Białko: 18 g
Tłuszcz: 36 g

Wymienniki:
0,5 WW
4 WBT

Chcesz więcej przepisów?

Ten przepis znajdziesz w mojej książce kucharskiej Śniadania dla cukrzyków

Książka jest wydana jako eBook i dostaniesz ją w moim sklepie. Wystarczy kliknąć poniżej. Polecam!

Przejdź do sklepu

Wszystkie przepisy, które znajdziecie w moim sklepie sprawdzą się w każdym typie cukrzycy oraz przy stanie przedcukrzycowym i insulinooporności.

Idź do oryginalnego materiału