Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowe bułki śniadaniowe. Źródło: Shutterstock / Mirjam Kavcic


Po co biegać bladym świtem do piekarni, skoro pszenne, pachnące bułki można zrobić w domu. Są idealne na śniadanie, dlatego często nazywa się je po prostu bułeczkami śniadaniowymi.


Ten przepis ma swój minus – musisz zarezerwować ok. 1,5 godziny na przygotowanie bułek (to głównie czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta). jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem miksera, który ma hak do wyrabiania ciasta, ominie cię za to „poranna gimnastyka” przy wyrabianiu ciasta – bo te też potrzebuje minimum 10 minut ugniatania. Poświęcony czas wynagrodzi zapach i smak gorących, świeżych bułek prosto z własnego piekarnika.


Jak zrobić bułeczki śniadaniowe?


Potrzebujesz mąkę (najlepiej typ 550), mleko (możesz to być mleko roślinne), masło lub oliwę, jajko, drożdże, sól i cukier. Te podstawowe składniki wystarczą, aby zrobić idealne bułeczki śniadaniowe. Bułkom trzeba dać czas – zarówno na odpowiednie wyrobienie ciasta, jak i potem na jego wyrośnięcie.


Bułeczki śniadaniowe – rady


Bułeczki śniadaniowe możesz przed pieczeniem posypać ulubionymi dodatkami – makiem, sezamem czy pestkami dyni. Możesz też dodać nieco mniej mąki pszennej i w zamian dodać 2-3 łyżki mąki razowej. o ile chcesz, aby twoje bułeczki miały błyszczącą skórkę, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz jeszcze ok. minuty.


Podaną w przepisie ilość drożdży możesz zastąpić 5 g drożdży instant – wówczas pomiń etap robienia zaczynu, wymieszaj drożdże z mąką, solą i cukrem, a potem dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto.


Bułeczki śniadaniowe możesz wykorzystać w dowolny sposób – najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, posmarowane odrobiną masła, z serem żółtym, gotowany jajkiem albo awokado. Koniecznie dodaj warzywa – pomidory, ogórki, rukolę albo sałatę. Bułki doskonale się sprawdzą w towarzystwie porannej jajecznicy, zrobisz też z nich pyszne kanapki do szkoły czy pracy (w tym przypadku poczekaj, aż ostygną).
Idź do oryginalnego materiału