Przepis na ciasto z... gotowanych pomarańczy. Przepyszne i bezglutenowe!

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto z pomarańczy i migdałów Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova


Czy przyszło ci kiedykolwiek do głowy, aby gotować pomarańcze? I to w całości? To właśnie one są najważniejszym składnikiem tego wyjątkowego ciasta.


Samo ciasto jest proste w wykonaniu, jednak potrzeba na nie czasu, bo samo ugotowanie pomarańczy zajmie ponad godzinę. Ale warto, bo ciasto z gotowanych pomarańczy jest intensywne w smaku, cudownie wilgotne i co ważne dla osób na dietach bezglutenowych – nie zawiera grama mąki.


Jak zrobić ciasto pomarańczowe?


Kluczem do tego przepisu są ugotowane na miękko pomarańcze. Gotując je, obracaj owoce co jakiś czas (pomarańcze wypływają, a chodzi o to, aby z każdej strony dobrze się ugotowały). Ugotowane pomarańcze trzeba zmiksować w całości, razem ze skórką. Pokrój je jednak wcześniej na mniejsze kawałki, aby usunąć pestki. Do tego ciasta najlepiej wykorzystać owoce z ekologicznych upraw.


Do ciasta możesz wykorzystać migdały ze skórką. Wystarczy je zmielić (można użyć do tego malaksera). Możesz też wykorzystać gotowe, zmielone na mąkę migdały. jeżeli chcesz, do ciasta możesz dodać łyżkę kakao.


Jak podawać ciasto z gotowanych pomarańczy?


W najbardziej minimalistycznej wersji wystarczy posypać ciasto cukrem pudrem. Ale możesz je ozdobić płatkami migdałów, świeżymi cytrusami (pomarańczami lub mandarynkami), lukrem albo polewą czekoladową.
Idź do oryginalnego materiału