Przepis na chlebek z patyka. Tym przysmakiem zajadają się Niemcy i Szwajcarzy

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chlebek na patyku Źródło: Shutterstock / Marina Lohrbach


Stockbrot to popularny w Niemczech i Szwajcarii przysmak z ogniska. To po prostu chlebek z patyka, zrobiony z prostego, drożdżowego ciasta.


Dla wielu Niemców to jeden ze smaków dzieciństwa i młodości, przypominający letnie wieczory spędzane przy ognisku. Robi się go bardzo łatwo, a efekt jest spektakularny. Zwykle mówi się o nim Stockbrot – czyli po prostu chleb z patyka.


Jak zrobić chleb z patyka?


Tak naprawdę to najprostsze ciasto drożdżowe: wystarczy mąka, woda, drożdże, cukier, oliwa i sól. Wyrośnięte ciasto należy owinąć wokół czystych patyków i po prostu upiec na ognisku. Takie chlebki można też upiec wykorzystując piekarnik (ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza), jednak cały ich sekret tkwi w charakterystycznym aromacie dymiącego ogniska. Ważne jednak, aby nie wkładać chlebka do ognia, a piec go wykorzystując ogniskowy żar. Inaczej bardzo gwałtownie się przypali i pozostanie surowy w środku.


Podstawowy przepis na chlebki można modyfikować, dodając do ciasta np. ulubione przyprawy lub zioła. Można dodać też mak albo sezam. Ciasto przed pieczeniem można też owinąć plastrami boczku. Gotowe chlebki to idealny dodatek do wszystkich dań z ogniska, ale same w sobie też są znakomitą przekąską.


Jaki patyk wybrać do pieczenia chleba?


Patyk do chlebków powinien być oczyszczony i pochodzący z drzewa, które nie jest trujące. Dlatego np. nie wykorzystuj do niego gałęzi z krzewów czarnego bzu. Dobra będzie tu wierzba, orzech laskowy czy buk. Specjaliści od chlebka na patyku podkreślają, iż istotny jest sposób owinięcia ciasta: trzeba to zrobić starannie i dokładnie owinąć patyk, aby chleb podczas pieczenia nie zsunął się do ogniska.
Idź do oryginalnego materiału