Te ciasteczka są imponujące z dwóch powodów: mają zachwycający smak i pięknie wyglądają. Z bazą z ciasteczek Linzer zwieńczoną truskawkowym Jammy Spread i wykończone wieńcem bezowym dodadzą eleganckiego akcentu twojemu świątecznemu stołowi.
Składniki na ciastka:
- 200 g zwykłej mąki (plus 20 g do posypania)
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki skórki cytrytnowej
Pozostałe składniki:
- 120 g cukru pudru
- 70 g truskawkowego Jammy Spread
- 2 białka jaj
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania bazy ciastek Linzer. Wymieszaj mąkę z cukrem i drobno startą skórką z cytryny. Dodaj żółtka jajek i miękkim masłem i zagnieć na ciasto. Schłodź je w lodówce przez godzinę.
Kiedy ciasto się chłodzi, ubij białka jajek, aż staną się sztywne. Stopniowo dodawaj 60 g cukru pudru i ubijaj. Następnie dodaj pozostały cukier i przełóż bezę do rękawa cukierniczego. Wyciśnij małe wieńce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, upewniając się, iż ich rozmiar będzie odpowiadał rozmiarowi ciastek Linzer. Upiecz wieńce z bezy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 100°C przez około 30 minut, aż wyschną.
Następnie rozwałkuj ciasto Linzer na oprószonym mąką blacie i wytnij kółka pasujące rozmiarem do wieńców bezowych. Ułóż okręgi z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180°C przez około 9 minut.
Kiedy ciastka Linzer będą ostudzone, posmaruj je truskawkowym Jammy Spread i wykończ wieńcem bezowym.
Przechowuj wieńce z ciasteczek w szczelnym pojemniku, aby zachować ich świeżość.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 75 kcal |
Białko | 1 g |
Węglowodany | 11 g |
Tłuszcze | 3 g |
Ten świąteczny przysmak łączy w sobie najlepsze cechy ciasteczek Linzer i bezowych, oferując rozpływającą się w ustach rozkosz, która z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, używając hashtagu #gymbeampl.