Jeśli kochacie egzotyczne smaki, Wasz lunch lub obiad jest dziś załatwiony! Tofu w słodko-kwaśnym sosie zabierze Was w podróż do Azji. Niezależnie od tego, czy jesteście weganami, wegetarianami, czy po prostu chcecie odciążyć swoją dietę od mięsa, pokochacie ten szybki i prosty przepis. Możecie przygotować go po treningu, kiedy macie ochotę na porządną porcję jedzenia.
Będziemy potrzebować:
- 200 g naturalnego tofu
- 120 g ananasa z puszki
- 100 ml soku ananasowego
- 30 ml sosu amino kokosowego
- 3 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1–2 łyżki octu ryżowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta mielonej papryczki chili
- sól do smaku
Do podania będziemy potrzebować:
- świeża kolendra

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
Osusz tofu ręcznikami papierowymi i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcz je w ½ łyżki mąki ziemniaczanej i gwałtownie usmaż w woku z 1 łyżką oliwy. Następnie odłóż na bok, wlej 1 łyżkę oleju do woka i gwałtownie usmaż paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w półksiężyce. Dodaj drobno posiekany czosnek, białą część dymki, ananasa z puszki, grubo posiekaną zieloną część cebuli, chili i podsmaż wszystko razem.

Sos: wymieszaj sok ananasowy z sosem amino kokosowym, cukrem, octem, pozostałą mąką ziemniaczaną i odrobiną soli. Wlej sos do woka z pozostałymi składnikami, gotuj krótko i zdejmij z ognia. Podawaj tofu w słodko-kwaśnym sosie z ryżem, świeżą kolendrą i nasionami sezamu.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 281 kcal |
Białko | 12 g |
Węglowodany | 28 g |
Tłuszcze | 13 g |
Błonnik | 2 g |
Jeśli szukacie pysznego posiłku z nutką Azji, którym mogą się również cieszyć weganie, to tofu w sosie słodko-kwaśnym to doskonały wybór.
Podziel się z nami swoimi dziełami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.