Ten lekki deser jest dowodem na to, iż choćby tiramisu może być częścią Waszej diety fitness. Dzięki wysokiej zawartości białka i lżejszej kompozycji możecie się nim delektować bez wyrzutów sumienia po obiedzie lub jako słodkim zakończeniem po treningu.
Potrzebujemy:
- 500 g świeżych truskawek
- 400 g chudego twarogu
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 200 g ricotty
- 150 ml wody
- 70 g cukru pudru
- 20 g liofilizowanych truskawek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- ¼ łyżeczki mielonej wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możecie również użyć wnętrza laski wanilii)

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Umyjcie truskawki i pokrójcie je na małe kawałki. Z całej ilości odłóżcie 100 g, posypcie je łyżką cukru trzcinowego i odstawcie. Pozostałe truskawki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie 30 g cukru pudru i gotujcie przez około 15 minut na małym ogniu. W tym czasie truskawki powinny prawie rozgotować się na syrop.
Ubijcie ricottę i twaróg z pozostałym cukrem pudrem na gładki krem i doprawcie wanilią lub ekstraktem waniliowym. Krótko zanurzcie biszkopty w syropie truskawkowym i ułóżcie je ciasno obok siebie w mniejszym pojemniku. Na biszkopty dodajcie również część świeżych truskawek z cukrem.

Następnie ułóżcie na wierzchu krem. Powtarzajcie układanie warstw, aż zużyjecie wszystkie składniki. Ostatnia warstwa powinna być kremowa. Wstawcie tiramisu do lodówki, aby stężało, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypcie je mielonymi liofilizowanymi truskawkami.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 232 kcal |
Białko | 11 g |
Węglowodany | 37 g |
Tłuszcze | 4 g |
Błonnik | 2 g |
Wierzymy, iż ten świeży deser przypadnie wam do gustu i stanie się stałym elementem waszej diety.
Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.