Soczysty kurczak w aromatycznej marynacie, miękka pita i lekki dip ziołowy tworzą idealne połączenie, które zachwyci każdego miłośnika zdrowej i smacznej kuchni. To idealny wybór na letni lunch, kolację lub grilla!
Do souvlaki potrzebujemy:
- 500 g piersi z kurczaka
- 20 ml oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
Do pity potrzebujemy:
- 200 g mąki orkiszowej (+20 g do podsypania)
- 100 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Do tzatziki potrzebujemy:
- 140 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ ogórka
- garść koperku
- ½ garści świeżej mięty
- pieprz mielony do smaku
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
Do wykończenia potrzebujemy:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 40 g ogórka
- kawałek cytryny
- świeży koperek do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem mielonym. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i dokładnie mieszamy z przygotowaną marynatą. Następnie przykrywamy je w misce folią spożywczą i marynujemy co najmniej 1-2 godziny w lodówce.
W międzyczasie ścieramy ogórka na grubych oczkach i odciskamy nadmiar wody. Następnie mieszamy go z jogurtem, oliwą z oliwek, drobno posiekanym koperkiem i miętą. Doprawiamy tzatziki solą, pieprzem mielonym i sokiem z cytryny.
Następnie zaczynamy przygotowywać pitę. Mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, oliwą i wodą. Powstaje gładkie i elastyczne ciasto. jeżeli jest zbyt kleiste, dodajemy trochę więcej mąki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Następnie dzielimy je na 5-6 części i rozwałkowujemy każdą na cienki placek na posypanej mąką powierzchni. Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Po usmażeniu lekko smarujemy je oliwą i przykrywamy ściereczką. Dzięki temu zmiękną.
Zamarynowane mięso nadziewamy na patyki.

Jeśli patyki są drewniane, namaczamy je krótko w wodzie, aby się nie przypaliły, i grillujemy szaszłyki na złoto na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Souvlaki podajemy z pitą, tzatzikami, pokrojonymi świeżymi warzywami, koperkiem i cytryną.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 412 kcal |
Białko | 40 g |
Węglowodany | 36 g |
Tłuszcze | 12 g |
Jeśli jesteś fanem kuchni greckiej, pokochasz to orzeźwiające, bogate w białko danie. Jest idealne na lunch lub letnie grillowanie.
Nie wahaj się podzielić swoimi kreacjami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.