Przepis fitness: souvlaki z pitą i tzatziki

gymbeam.pl 1 miesiąc temu

Soczysty kurczak w aromatycznej marynacie, miękka pita i lekki dip ziołowy tworzą idealne połączenie, które zachwyci każdego miłośnika zdrowej i smacznej kuchni. To idealny wybór na letni lunch, kolację lub grilla!

Do souvlaki potrzebujemy:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Do pity potrzebujemy:

  • 200 g mąki orkiszowej (+20 g do podsypania)
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Do tzatziki potrzebujemy:

  • 140 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ ogórka
  • garść koperku
  • ½ garści świeżej mięty
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Do wykończenia potrzebujemy:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 40 g ogórka
  • kawałek cytryny
  • świeży koperek do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem mielonym. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i dokładnie mieszamy z przygotowaną marynatą. Następnie przykrywamy je w misce folią spożywczą i marynujemy co najmniej 1-2 godziny w lodówce.

W międzyczasie ścieramy ogórka na grubych oczkach i odciskamy nadmiar wody. Następnie mieszamy go z jogurtem, oliwą z oliwek, drobno posiekanym koperkiem i miętą. Doprawiamy tzatziki solą, pieprzem mielonym i sokiem z cytryny.

Następnie zaczynamy przygotowywać pitę. Mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, oliwą i wodą. Powstaje gładkie i elastyczne ciasto. jeżeli jest zbyt kleiste, dodajemy trochę więcej mąki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Następnie dzielimy je na 5-6 części i rozwałkowujemy każdą na cienki placek na posypanej mąką powierzchni. Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Po usmażeniu lekko smarujemy je oliwą i przykrywamy ściereczką. Dzięki temu zmiękną.

Zamarynowane mięso nadziewamy na patyki.

Jeśli patyki są drewniane, namaczamy je krótko w wodzie, aby się nie przypaliły, i grillujemy szaszłyki na złoto na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.

Souvlaki podajemy z pitą, tzatzikami, pokrojonymi świeżymi warzywami, koperkiem i cytryną.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (z całości 4 porcje)
Wartość energetyczna412 kcal
Białko40 g
Węglowodany36 g
Tłuszcze12 g

Jeśli jesteś fanem kuchni greckiej, pokochasz to orzeźwiające, bogate w białko danie. Jest idealne na lunch lub letnie grillowanie.

Nie wahaj się podzielić swoimi kreacjami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Oleje
Mąki
Idź do oryginalnego materiału