Jeśli szukasz sposobu na przemycenie warzyw do swojej diety, ciesząc się jednocześnie pysznym i bogatym w białko deserem, to puszyste ciasto z cukinii z jagodami jest strzałem w dziesiątkę. Dzięki kremowi twarogowemu z białkiem jest pełne protein, dostarcza niezbędnej energii i jest idealne jako zdrowa przekąska po treningu lub do kawy.
Do ciasta będziemy potrzebować:
- 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g cukinii
- 100 g jagód
- 80 g cukru trzcinowego
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Będziemy również potrzebować:
- 150 g serka kremowego light
- 150 g chudego twarogu
- 50 g jagód do dekoracji
- 30 g białka waniliowego

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
Wbijcie jajka do miski i ubijcie je z brązowym cukrem na gęstą, puszystą masę. Wlejcie oliwę, obierzcie cukinię, zetrzyjcie ją grubo i wymieszajcie z ciastem. Następnie dodajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Na koniec wymieszajcie z 100 g jagód i wlejcie ciasto do formy do pieczenia (20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczcie ciasto przez 30 minut w temperaturze 170°C, a następnie pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie ubijcie twaróg z serkiem kremowym i proszkiem białkowym. Rozsmarujcie przygotowany krem na ostygnięte ciasto i pozostawcie do stężenia w lodówce. Następnie udekorujcie jagodami i ciasto jest gotowe do podania.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 214 kcal |
Białko | 9 g |
Węglowodany | 22 g |
Tłuszcze | 10 g |
Jeśli nie wiecie, jak wykorzystać cukinię, a lubicie pyszne przysmaki, to to ciasto jest idealnym wyborem.
Podzielcie się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.