Uwielbiasz truskawki? W takim razie zdecydowanie musisz spróbować tej puszystej rolady białkowej! Oprócz wspaniałego smaku spodoba ci się również wysoka zawartość białka i tylko 72 kalorie w jednym kawałku. Do dzieła!
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
- 40 g kokosa
- 30 g erytrytolu
- 25 g białka Just Whey (smak białej czekolady i kokosa)
- 70 ml wody
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:
- 250 g miękkiego twarogu
- 150 g truskawek
- słodzik wedle uznania (my użyliśmy 30 g miodu)
- 1 łyżka soku z cytryny
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do żółtek dodaj kokos, białko, proszek do pieczenia, wodę i erytrytol. Białka ubij na puszystą masę, a następnie delikatnie dodaj ją do masy żółtkowej. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto. Następnie włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Upieczony spód odstaw do ostygnięcia i przygotuj krem twarogowy. Wymieszaj twaróg, sok z cytryny i słodzik na gładki krem i wyłóż go na schłodzone ciasto. Pokrój kilka truskawek na połówki i ułóż je wzdłuż lewej strony ciasta. Pozostałe truskawki pokrój na małe kawałki i ułóż równomiernie na kremie. Powoli i delikatnie zroluj ciasto. Odstaw roladę do lodówki na co najmniej godzinę, aby ciasto stężało, a następnie podaj ze świeżymi truskawkami i startym kokosem. Smacznego!

Kalorie | 72 |
Węglowodany | 5 g |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 4 g |
Czy spróbujesz rolady truskawkowo-białkowej? Daj nam znać w komentarzach, a jeżeli spodoba Ci się ten przepis fitness, wesprzyj go poprzez udostępnienie.