Przepis fitness: pieczone pączki jabłkowo-cynamonowe

gymbeam.pl 10 godzin temu

Pozwólcie sobie na słodki smak jesieni w postaci idealnie wilgotnych i aromatycznych pączków jabłkowych, które całkowicie oczarują Was goździkami i cynamonem. Dzięki pieczeniu w piekarniku stanowią doskonały wybór o znacznie niższej zawartości tłuszczu niż ich klasyczna smażona wersja.

Do przygotowania bazy będziesz potrzebować:

  • 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g musu jabłkowego
  • 70 ml mleka półtłustego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 20 g białka waniliowego
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków

Do wykończenia potrzebujemy:

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 20 g masła (można też użyć ghee)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy mąkę z cukrem, białko, proszkiem do pieczenia, imbirem, cynamonem i goździkami. Następnie dodajemy mus jabłkowy, jajko, mleko, olej i mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Napełniamy nim silikonowe foremki do pączków.

Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut. Jeszcze ciepłe pączki smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy je w cukrze zmieszanym z cynamonem. Następnie możemy podawać je ciepłe lub ostudzone.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 pączek (łącznie 6 sztuk)
Wartość energetyczna211 kcal
Białko6 g
Węglowodany31 g
Tłuszcz7 g

Jabłka i cynamon doskonale do siebie pasują. Gdy tylko spróbujecie tego idealnego połączenia, zakochacie się w nim.

Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Mąki
Białko
Idź do oryginalnego materiału