Pozwólcie sobie na słodki smak jesieni w postaci idealnie wilgotnych i aromatycznych pączków jabłkowych, które całkowicie oczarują Was goździkami i cynamonem. Dzięki pieczeniu w piekarniku stanowią doskonały wybór o znacznie niższej zawartości tłuszczu niż ich klasyczna smażona wersja.
Do przygotowania bazy będziesz potrzebować:
- 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g musu jabłkowego
- 70 ml mleka półtłustego
- 30 g cukru trzcinowego
- 20 g białka waniliowego
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
Do wykończenia potrzebujemy:
- 50 g cukru trzcinowego
- 20 g masła (można też użyć ghee)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy mąkę z cukrem, białko, proszkiem do pieczenia, imbirem, cynamonem i goździkami. Następnie dodajemy mus jabłkowy, jajko, mleko, olej i mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Napełniamy nim silikonowe foremki do pączków.

Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut. Jeszcze ciepłe pączki smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy je w cukrze zmieszanym z cynamonem. Następnie możemy podawać je ciepłe lub ostudzone.

Odkryj nasze bestsellery:
| Wartość energetyczna | 211 kcal |
| Białko | 6 g |
| Węglowodany | 31 g |
| Tłuszcz | 7 g |
Jabłka i cynamon doskonale do siebie pasują. Gdy tylko spróbujecie tego idealnego połączenia, zakochacie się w nim.
Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.








