Ten kremowy makaron z wegańskim sosem dyniowym jest dowodem na to, iż można przygotować niesamowity obiad, który zaskoczy również doskonałymi wartościami odżywczymi i wysoką zawartością błonnika. Przygotuj szybki i sycący obiad lub kolację, które doskonale wpiszą się w dietę.
Potrzebujemy:
- 700 g dyni piżmowej
- 500 g makaronu pełnoziarnistego
- 80 g orzechów nerkowca
- 30 g drożdży odżywczych
- 250 ml wody z gotowania makaronu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 1 duża cebula
- sok z ½ cytryny
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Do podania potrzebujemy:
- 50 g pestek z dyni
- rukola do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca należy zalać wrzątkiem i pozostawić do namoczenia na co najmniej 3 godziny. Dynię przekroić na pół i wykorzystać tylko połowę. Usunąć pestki, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do naczynia do pieczenia, dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, gałązki rozmarynu i skropić oliwą z oliwek. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją i zachować 250 ml wody, w której się gotował.

Piec dynię przez 30 minut w temperaturze 200°C, a następnie zblendować ją razem z namoczonymi i odcedzonymi orzechami nerkowca, drożdżami odżywczymi, sokiem z cytryny i 200 ml wody z makaronu. Wszystko miksować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę z makaronu. Podawać z prażonymi pestkami dyni i rukolą.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 655 kcal |
Białko | 24 g |
Węglowodany | 91 g |
Tłuszcze | 19 g |
Błonnik | 12 g |
Wypróbuj ten makaron z wegańskim sosem dyniowym i ciesz się jesiennym daniem pełnym wspaniałego smaku i błonnika!
Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.