Przepis fitness: makaron z wegańskim sosem dyniowym

gymbeam.pl 2 dni temu

Ten kremowy makaron z wegańskim sosem dyniowym jest dowodem na to, iż można przygotować niesamowity obiad, który zaskoczy również doskonałymi wartościami odżywczymi i wysoką zawartością błonnika. Przygotuj szybki i sycący obiad lub kolację, które doskonale wpiszą się w dietę.

Potrzebujemy:

  • 700 g dyni piżmowej
  • 500 g makaronu pełnoziarnistego
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 30 g drożdży odżywczych
  • 250 ml wody z gotowania makaronu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 1 duża cebula
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Do podania potrzebujemy:

  • 50 g pestek z dyni
  • rukola do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:


Orzechy nerkowca należy zalać wrzątkiem i pozostawić do namoczenia na co najmniej 3 godziny. Dynię przekroić na pół i wykorzystać tylko połowę. Usunąć pestki, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do naczynia do pieczenia, dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, gałązki rozmarynu i skropić oliwą z oliwek. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją i zachować 250 ml wody, w której się gotował.

Piec dynię przez 30 minut w temperaturze 200°C, a następnie zblendować ją razem z namoczonymi i odcedzonymi orzechami nerkowca, drożdżami odżywczymi, sokiem z cytryny i 200 ml wody z makaronu. Wszystko miksować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę z makaronu. Podawać z prażonymi pestkami dyni i rukolą.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (z 5 porcji ogółem)
Wartość energetyczna655 kcal
Białko24 g
Węglowodany91 g
Tłuszcze19 g
Błonnik12 g

Wypróbuj ten makaron z wegańskim sosem dyniowym i ciesz się jesiennym daniem pełnym wspaniałego smaku i błonnika!

Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Makaron
Nuts
Idź do oryginalnego materiału