Przepis fitness: Kleisty pudding toffi

gymbeam.pl 1 dzień temu

Kleisty pudding toffi to tradycyjny brytyjski deser popularny na całym świecie. To wilgotne ciasto, cudownie słodkie i miękkie dzięki daktylom, jest doskonale uzupełnione kremowym serkiem i karmelowym syropem zero. Zakochasz się w nim już po pierwszym kęsie.

Będziesz potrzebować:

  • 100 g daktyli bez pestek (można zastąpić pastą daktylową)
  • 100 ml wrzącej wody
  • 70 g cukru brązowego
  • 70 g mąki orkiszowej (+ 20 g do posypania foremek)
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej w sprayu do natłuszczania foremek

Do podania będziesz potrzebować:

  • 200 g niskotłuszczowego twarogu
  • waniliowe krople smakowe do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Pokrój daktyle na mniejsze kawałki, zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 minut, aby zmiękły. W międzyczasie ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem na kremową masę, a następnie powoli wbijaj jajka. Następnie wmieszaj przesianą kę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zmiękczone daktyle zmiksuj z wodą na gładką masę i dodaj do ciasta. Można je również zastąpić pastą daktylową. Niewielkie foremki wysmaruj olejem w sprayu, oprósz mąką i przełóż do nich ciasto.

Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Ostudź przed wyjęciem z foremek i podaj z twarożkiem, który w razie potrzeby możesz dosłodzić waniliowymi kroplami smakowymi i skropić syropem zero.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 4 porcje)
Wartość energetyczna369 kcal
Białko11 g
Węglowodany54 g
Tłuszcze11 g
Błonnik5 g

Jeśli uwielbiasz wilgotne desery wzbogacone kremową polewą twarogową, to koniecznie musisz spróbować tego przysmaku.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

Sosy
Mąki
Idź do oryginalnego materiału