Kleisty pudding toffi to tradycyjny brytyjski deser popularny na całym świecie. To wilgotne ciasto, cudownie słodkie i miękkie dzięki daktylom, jest doskonale uzupełnione kremowym serkiem i karmelowym syropem zero. Zakochasz się w nim już po pierwszym kęsie.
Będziesz potrzebować:
- 100 g daktyli bez pestek (można zastąpić pastą daktylową)
- 100 ml wrzącej wody
- 70 g cukru brązowego
- 70 g mąki orkiszowej (+ 20 g do posypania foremek)
- 40 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej w sprayu do natłuszczania foremek
Do podania będziesz potrzebować:
- 200 g niskotłuszczowego twarogu
- waniliowe krople smakowe do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
Pokrój daktyle na mniejsze kawałki, zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 minut, aby zmiękły. W międzyczasie ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem na kremową masę, a następnie powoli wbijaj jajka. Następnie wmieszaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zmiękczone daktyle zmiksuj z wodą na gładką masę i dodaj do ciasta. Można je również zastąpić pastą daktylową. Niewielkie foremki wysmaruj olejem w sprayu, oprósz mąką i przełóż do nich ciasto.

Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Ostudź przed wyjęciem z foremek i podaj z twarożkiem, który w razie potrzeby możesz dosłodzić waniliowymi kroplami smakowymi i skropić syropem zero.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 369 kcal |
Białko | 11 g |
Węglowodany | 54 g |
Tłuszcze | 11 g |
Błonnik | 5 g |
Jeśli uwielbiasz wilgotne desery wzbogacone kremową polewą twarogową, to koniecznie musisz spróbować tego przysmaku.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.