Przepis fitness: Chleb białkowy z jabłkami

gymbeam.pl 1 tydzień temu

Słodki przysmak pełen białka jest idealnym dodatkiem do śniadania lub jako przekąska. Dziś postanowiliśmy nieco urozmaicić nasz chleb białkowy, dodając do niego jabłka i kefir. W rezultacie otrzymaliśmy niezwykle wilgotny smakołyk, którego nie będziesz chciał przestać jeść. Smakuje niesamowicie sam w sobie, ale możesz go również wzbogacić masłem orzechowym, jogurtem lub twarogiem.

Składniki:

  • 250 g jabłek
  • 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 ml kefiru
  • 80 g erytrytolu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g białka waniliowego w proszku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej w sprayu do natłuszczenia formy

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania jabłek, pokrojenia ich na ćwiartki, usunięcia gniazd nasiennych i starcia ich na grubej tarce. Przełóż starte jabłka do dużej miski, a następnie dodaj kefir, dwa jajka i erytrytol. Wszystko razem wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, białko w proszku, cynamon i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, aż uzyskasz gładkie, zwarte ciasto.

Teraz wsyp ¾ posiekanych orzechów włoskich, resztę odłóż na bok. Wlej przygotowane ciasto do formy do chleba wysmarowanej olejem w sprayu i posyp pozostałymi orzechami włoskimi. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut. Sprawdź szpikulcem, czy jest upieczony – jeżeli nie, daj mu trochę więcej czasu. Po upieczeniu odstaw chleb do ostygnięcia, zanim zaczniesz się nim delektować!

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 12 porcji)
Wartość energetyczna139 kcal
Białko8 g
Węglowodany15 g
Tłuszcze4,5 g
Błonnik3 g

Jeśli uwielbiasz miękkie, puszyste wypieki i szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie, ten chleb jest zdecydowanie wart wypróbowania!

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Orzechy i nasiona
Białko
Idź do oryginalnego materiału