Słodki przysmak pełen białka jest idealnym dodatkiem do śniadania lub jako przekąska. Dziś postanowiliśmy nieco urozmaicić nasz chleb białkowy, dodając do niego jabłka i kefir. W rezultacie otrzymaliśmy niezwykle wilgotny smakołyk, którego nie będziesz chciał przestać jeść. Smakuje niesamowicie sam w sobie, ale możesz go również wzbogacić masłem orzechowym, jogurtem lub twarogiem.
Składniki:
- 250 g jabłek
- 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 ml kefiru
- 80 g erytrytolu
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g białka waniliowego w proszku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej w sprayu do natłuszczenia formy
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania jabłek, pokrojenia ich na ćwiartki, usunięcia gniazd nasiennych i starcia ich na grubej tarce. Przełóż starte jabłka do dużej miski, a następnie dodaj kefir, dwa jajka i erytrytol. Wszystko razem wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, białko w proszku, cynamon i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, aż uzyskasz gładkie, zwarte ciasto.
Teraz wsyp ¾ posiekanych orzechów włoskich, resztę odłóż na bok. Wlej przygotowane ciasto do formy do chleba wysmarowanej olejem w sprayu i posyp pozostałymi orzechami włoskimi. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut. Sprawdź szpikulcem, czy jest upieczony – jeżeli nie, daj mu trochę więcej czasu. Po upieczeniu odstaw chleb do ostygnięcia, zanim zaczniesz się nim delektować!
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 139 kcal |
Białko | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Tłuszcze | 4,5 g |
Błonnik | 3 g |
Jeśli uwielbiasz miękkie, puszyste wypieki i szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie, ten chleb jest zdecydowanie wart wypróbowania!
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.