Prosta sałatka z dyni i szpinaku. Zrobisz ją w pół godziny

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka z dynią i szpinakiem Źródło: Shutterstock / photosarahjackson


Sałatka z dyni to zdrowy pomysł na kolację, dodatek do obiadu albo drugie śniadanie. Z powodzeniem możesz poczęstować nią gości, bo pięknie prezentuje się na stole.


Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Jest popularna przede wszystkim jako podstawa zup czy ciast, ale można też z niej zrobić pyszne jesienne sałatki, które już samym wyglądem dodają energii i poprawiają humor. Sama dynia jest niskokaloryczna, a jednocześnie pełna cennych dla zdrowia składników.


Jaką dynię wybrać do sałatki?


Tak naprawdę sprawdzi się każda dynia, jednak te twardsze odmiany należy przetrzymać nieco dłużej w piekarniku. Chodzi też o to, aby kawałki dyni nie rozpadły się. Najlepiej sprawdzić w trakcie pieczenia konsystencję dyniowych kostek. Powinny być miękkie, ale nie rozpadać się na widelcu.


Jak zrobić sałatkę z pieczonej dyni?


Traktuj nasz przepis jako inspirację, bo pieczona dynia doskonale komponuje się także z innymi składnikami. Nie masz szpinaku? Wykorzystaj rukolę. Nie masz sera pleśniowego? Dodaj fetę lub kozi ser. Do pieczonej dyni doskonale będzie pasować również pieczony burak, świeża gruszka, granat, świeże i suszone śliwki.


Do tego typu sałatek najlepiej pasuje sos winegret (sprawdź, jak zrobić sos winegret). W wersji „na szybko” po prostu skrop sałatkę dobrej jakości olejem lub oliwą oraz octem balsamicznym lub cytryną. Nie zapomnij o posypaniu sałatki zdrowymi nasionami czy orzechami. Wykorzystaj to, co masz akurat w domu: pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, piniole i orzechy włoskie.


Jak jeść sałatkę z dyni?


Sałatka z dyni może być dodatkiem (np. do białych mięs) lub samodzielnym daniem. Świetnie sprawdzi się na zdrową kolację. Możesz ją podać z chrupiącymi grzankami.
Idź do oryginalnego materiału