Produkty bogate w cynk poprawiają płodność. Co jeść?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pestki dyni i słonecznika Źródło: Pexels / Anil Sharma


Cynk uznawany jest za jeden z najistotniejszych pierwiastków wpływających na męską i kobiecą płodność, gdyż ma wpływ na gospodarkę hormonalną. Występuje on w wielu łatwo dostępnych produktach. Warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich w diecie, zwłaszcza jeżeli planuje się potomstwo.


Niskie spożycie cynku może być przyczyną zaburzeń w produkcji testosteronu, powodować zaburzenia erekcji oraz spadek jakości nasienia. Może też negatywnie wpływać na proces spermatogenezy, czyli powstawania plemników. W połączeniu z kwasem foliowym cynk wpływa także na liczbę plemników, poprawia ich żywotność i zapewnia prawidłową budowę. U kobiet natomiast cynk warunkuje prawidłowy przebieg owulacji i reguluje cykl menstruacyjny. Wpływa korzystnie na poziom progesteronu, który odpowiada m.in. za prawidłowe zagnieżdżenie się zarodka i utrzymanie ciąży. Zbyt niski poziom cynku może zaburzać rozwój płodu oraz wpływać na przedwczesny poród.


Zapotrzebowanie na cynk wynosi u mężczyzn 11 mg, u kobiet 8 mg na dobę. W czasie ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek zwiększa się u kobiet do 11 mg na dobę.


Jakie produkty są bogate w cynk?


Chociaż cynk znajduje się w podstawowych, łatwo dostępnych i tanich produktach spożywczych, to wiele osób ma niedobór tego pierwiastka. Warto więc zwrócić uwagę na to, co jemy i za radą dietetyków, wykluczyć z diety gotowe, wysokoprzetworzone produkty i zastąpić je zdrową żywnością.


Za jedno z najlepszych źródeł cynku uznaje się pestki dyni. W 100 g pestek z dyni jest 7,5 mg tego pierwiastka. Można jeść je świeże, suszone lub prażone. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, można też dosypać je do sałatek, deserów i muesli. Dobrym pomysłem jest dodanie ich do ciast zamiast orzechów lub w połączeniu z orzechami. Jednorazowo nie powinno się jednak spożywać zbyt dużo pestek dyni, gdyż mogą u niektórych osób wywołać dyskomfort trawienny.


Na czele listy produktów zawierających cynk znajdują się również podroby, do których zaliczana jest wątroba. W 100 g wątroby cielęcej jest aż 8,40 mg cynku, w wieprzowej 4,5 mg tego pierwiastka.


Wśród produktów zawierających cynk, które warto mieć w menu, są również takie produkty, jak:


nabiał, zwłaszcza sery podpuszczkowe


mięso, szczególnie wieprzowina, wołowina, jagnięcina,


ryby,


ostrygi,


sardynki,


rośliny strączkowe – szczególnie fasola biała, groch, zielony groszek,


pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym chleb żytni razowy i płatki owsiane,


kasza gryczana,


pestki słonecznika,


migdały,


orzechy laskowe


gorzka czekolada i kakao gorzkie,


jaja.


Źródło: Szostak-Węgierek D. Sposób żywienia a płodność. Med. Wieku Rozwoj. 2011
Idź do oryginalnego materiału