Popularny dodatek do żywności może być niebezpieczny dla zdrowia. "Genotoksyczny"

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: BartlomiejMagierowski / Shutterstock


Cukier bywa nazywany "białym zabójcą". Coraz częściej szukamy jego zdrowszych alternatyw. Dużą popularnością cieszą się słodziki, które są wiele słodsze od cukru, a tym samym wystarczy dodać ich niewielką ilość. Jednym z nich jest suklaroza. Zanim jednak sięgniemy po nią po raz kolejny, zastanówmy się, czy na pewno jest tak zdrowa, jak nam się wydaje?
Suklaroza to syntetyczny słodzik, który jest prawie 700 razy słodszy od sacharozy. Cieszy się dużą popularnością i coraz częściej pojawia się w naszej kuchni. Suklaroza powstaje w wyniku modyfikacji struktury chemicznej cukru stołowego. Wytwarzana jest z cukru w wieloetapowym procesie chemicznym zwanym chlorowaniem sacharozy.


REKLAMA


Suklaroza zachowuje się stabilnie w wysokich temperaturach, a tym samym może być wykorzystywana do pieczenia ciast, ciasteczek czy tortów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego też doskonale sprawdza się do przygotowywania napojów. Jest składnikiem suplementów diety i wielu produktów dostępnych w sklepach. Ma bardzo niską wartość energetyczną, a tym samym ma kilka kalorii. Choć mogłoby się wydawać, iż dodawanie suklarozy do herbaty, kawy czy wypieków nie niesie za sobą żadnego ryzyka, to przeprowadzone badania dowodzą zupełnie inaczej.


Zobacz wideo


Suklaroza a ryzyko raka
Najnowsze badania dowodzą, iż suklaroza, będąca popularnym niskokalorycznym słodzikiem, może negatywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Badanie przeprowadzone w 2023 roku na uniwersytecie w Karolinie Północnej, które zostało opublikowane w Journal of Toxicology and Environmental Health ujawniło, iż trawienie suklarozy może prowadzić do efektu genotoksycznego. Genotoskyczność to reakcja między związkami chemicznymi a kwasem deoskyrybonukleinowym (DNA), która skutkuje uszkodzeniami genetycznymi i tworzeniem adduktów DNA.
Dr Susan Schiffman, autorka badania i adiunkt na wydziale inżynierii biomedycznej na NC State University i UNC w Chapel Hill, powiedziała w komunikacie prasowym: "Nasza nowa praca dowodzi, iż octan-6-sukralozy jest genotoksyczny. Odkryliśmy również, iż śladowe ilości octanu-6-suklarozy można znaleźć w gotowej sukralozie, choćby zanim zostanie ona spożyta i zmetabolizowana".
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił, iż próg zagrożenia toksykologicznego dla wszystkich substancji genotoksycznych wynosi 0,15 mikrograma na osobę dziennie.


Wpływ sukralozy na zdrowie człowieka
Zespół przyjrzał się również temu, w jaki sposób octanu-6-suklaroza wpływa na zdrowie jelit. Co interesujące naukowcy odkryli, iż zarówno sukraloza, jak i octanu-6-suklaroza mogą powodować „nieszczelne jelita", stan, który może prowadzić do wchłaniania szkodliwych substancji do krwiobiegu. Aktywność genetyczna komórek jelitowych również zmieniła się w odpowiedzi na octanu-6-suklarozę, wykazując zwiększoną aktywność w genach związanych ze stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym i rakotwórczością.
Suklaroza może prowadzić do nieszczelnej wyściółki jelit i może zwiększyć aktywność genów związanych ze stanem zapalnym i nowotworem. Naukowcy wystawili ludzką tkankę jelitową na działanie octanu-6-sukralozy i stwierdzili, iż zwiększa on aktywację genów związanych ze stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i rakiem.
Jak się okazuje, suklaroza nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu. Grupa francuskich naukowców przeprowadziła w 2022 roku badanie, które dowiodło, iż spożywanie sukralozy wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca. Inne badanie z 2022 roku wykazało, iż sukraloza i sacharyna, mogą potencjalnie podnosić poziom cukru we krwi. Wiąże się to z wyższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób serca i udaru mózgu.


Źródło: www.healthline.com
Idź do oryginalnego materiału