Popularne zupki niebezpieczne. Zostaną wycofane ze sprzedaży

zdrowie.gazeta.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Fot. Kharisma Padmanegara / Shutterstock


Dania wycofuje ze sprzedaży trzy marki pikantnych zup błyskawicznych z makaronem, importowanych z Korei Południowej, które wykorzystano w internetowych wyzwaniach kulinarnych. Zakaz wynika nie ze złej jakości tych potraw, tylko z... troski o młode żołądki.Jak informują media, duńskie władze ds. żywności wycofały ze sprzedaży koreańskie zupki instant ze względu na możliwe ryzyko ostrego zatrucia. Konsumenci proszeni są o ich wyrzucenie lub zwrócenie sprzedawcy. Makaron produkowany jest przez Samyang Foods z siedzibą w Seulu, jedną z największych firm w Korei Południowej i sprzedawany na całym świecie.
REKLAMA


- Wycofane marki makaronów to Buldak Samyang 3 x pikantny i ostry kurczak, Buldak Samyang 2 x pikantny i gorący kurczak oraz Buldak Samyang gorący gulasz z kurczaka. Te produkty zawierają zbyt dużą dawkę kapsaicyny, aktywnego składnika papryczek chili, ale także substancji chemicznej, która może być neurotoksyną i stanowić zagrożenie dla zdrowia - informują duńskie media.


Zobacz wideo


Anatomia człowieka - żołądek


Zaczęło się od internetowego wyzwania...Kłopot w tym, iż te wyjątkowo pikantne dania są wybierane przez dzieci i młodzież biorącą udział w tiktokowym wyzwaniu. Zabawa polega na zjedzeniu ostrej potrawy i zfilmowaniu efektów. Nastolatki zachęcają się nawzajem do zjedzenia „mocnej miski zupy z makaronem", a szczególnie tych trzech południowokoreańskich produktów. W efekcie młodzi ludzie ulegają zatruciu ponieważ, jak podaje Duńska Agencja ds. Żywności i Leków, zawartość kapsaicyny w tych potrawach jest tak wysoka, iż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Możliwe objawy to pieczenie i dyskomfort w żołądku, nudności, wymioty i wysokie ciśnienie krwi.Jako przykład z czym wiążą się tego typu wyzwania, których pełno w mediach społecznościowych, podaje się zdarzenie z września ubiegłego roku (2023) w Massachusetts (USA). Zabawa skończyła się śmiercią. Mająca wrodzoną chorobę serca nastolatka wzięła udział w wyzwaniu dotyczącym pikantnych chipsów tortilla. Zmarła po zjedzeniu dużej ilości ekstraktu z papryczki chili. Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, która odpowiada za ostry smak i pieczenie po zjedzeniu papryczki chili. Nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego próba łagodzenia wodą tego pieczenia przynosi odwrotny skutek. W przemyśle spożywczym kapsaicyna jest wykorzystywana nie tylko jako przyprawa, ale także jako barwnik.
Idź do oryginalnego materiału