Poprawiają nastrój i wzmacniają serce. Sezon na jagody trwa i warto go wykorzystać

zdrowie.interia.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Jagody leśne to maleńkie i nierzucające się w oczy owoce, jednak warto przyjrzeć się im uważniej. Sezon na jagody jest krótki i intensywny, a w letnie miesiące lasy wypełniają się zbieraczami, którzy doskonale wiedzą, jak cenne to skarby. Jagody leśne są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawarte w nich składniki wpływają na zdrowie oczy, serca, ale nie tylko. Dlaczego warto jeść jagody i co może zmienić się w naszym organizmie, jeżeli będziemy spożywać je regularnie? Odpowiadamy.


Jagody leśne - dlaczego warto je jeść?


Leśne jagody, mimo niepozornego wyglądu i niewielkich rozmiarów, w rzeczywistości są niezwykle bogate w witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Zwłaszcza te ostatnie sprawiają, iż jagody cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Przeciwutleniacze pomagają bowiem w walce z wolnymi rodnikami, czyli szkodliwymi cząsteczkami, przyspieszającymi proces starzenia. W przypadku leśnych jagód, mowa przede wszystkim o antocyjaninie, która nie tylko neutralizuje wolne rodniki, ale również wspiera pracę serca oraz obniża ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. To jednak dopiero początek - powodów, dla których warto sięgać po leśne jagody, jest o wiele więcej.Reklama


Leśne jagody - źródło składników odżywczych


Jagody leśne są cennym źródłem składników odżywczych: wzmacniającej naszą odporność witaminy C, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości witaminy K oraz wspierającej pracę układu trawiennego błonnika. Zawierają też liczne minerały, takie jak mangan (pozytywnie wpływa na kości) czy żelazo (pomaga zapobiegać anemii). Wszystko to oznacza, iż spożywanie jagód znacząco przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.


Jagody leśne to jednak nie tylko pokarm dla ciała, ale również pożywka dla umysłu. Jak sugerują badania naukowe, regularne spożywanie jagód przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych - zwłaszcza pamięci i koncentracji. Zawarte w tych małych owocach antocyjany poprawiają przepływ krwi do mózgu, chroniąc przed tzw. stresem oksydacyjnym. A ten może doprowadzić do udaru mózgu, miażdżycy, zawału serca czy choroby wieńcowej.


Leśne jagody a choroby oczu i serca


Zaćma i zaburzenia widzenia, zespół suchego oka i nieprzyjemne uczucie pieczenia, zwyrodnienie plamki żółtej i trudność z rozróżnianiem szczegółów - to tylko kilka przykładów chorób oczu. W jaki sposób zminimalizować ryzyko ich wystąpienia? Sięgając po leśne jagody. Zawarte w nich antocyjany poprawiają krążenie krwi w naczyniach włosowatych siatkówki, co w efekcie przyczynia się do lepszego widzenia.
Jagody leśne przychodzą ponadto z pomocą w walce o zdrowe serce. W jaki sposób? Poprzez obniżenie ciśnienia krwi. A to jeden z kluczowych czynników ryzyka chorób serca. Wspomniane już antocyjany, a także flawonoidy, mają działanie rozszerzające naczynia krwionośne, co w praktyce oznacza łatwiejszy przepływ krwi. Wreszcie - obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą poziom tego "dobrego".


Leśne jagody na poprawę nastroju


Mniej znaną ciekawostką jest z kolei fakt, iż jagody leśne mogą pozytywnie wpływać na nasz nastrój. Innymi słowy, to naturalny sojusznik w starciu z objawami depresji, obok czego trudno przejść obojętnie w dzisiejszych czasach. Leśne jagody są z kolei dobrym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę. Mają bowiem niski indeks glikemiczny, co oznacza, iż nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po ich spożyciu.


Leśne jagody - kto nie powinien ich jeść?


Naturalne wsparcie dla wzroku, serca, mózgu, układu nerwowego i trawiennego oraz mnóstwo wartości odżywczych, to sporo korzyści zdrowotnych. Mimo to, jagody leśne nie są odpowiednie dla wszystkich.
Osoby zmagające się z problemami żołądkowymi (głównie z zespołem jelita drażliwego) powinny w umiarkowanych ilościach spożywać jagody leśne, a jeżeli po ich spożyciu pojawiają się nie przyjemne objawy - powinny całkowicie z nich zrezygnować. jeżeli chodzi natomiast o reakcje alergiczne, pozostają one niezwykle rzadkie.
Jagody leśne, chociaż są zdrowe i smaczne, powinny być spożywane z umiarem - nadmierna ilość prowadzić może do problemów trawiennych. Optymalna porcja to nie więcej, niż jedna filiżanka dziennie, czyli około 100-150 gramów. Taka porcja w zupełności wystarczy, aby zauważyć liczne korzyści zdrowotne, a jednocześnie uniknąć przykrych objawów ze strony układu pokarmowego.


Leśne jagody - profilaktyka przed bąblowicą


Należy pamiętać, by przed każdym spożyciem jagód leśnych, dokładnie je umyć. To istotne z punktu widzenia zdrowotnego, ponieważ na owocach mogą znajdować się jaja bąblowca wielojamowego. Pasożyt ten wywołuje niezwykle niebezpieczną chorobę, jaką jest bąblowica. Choroba przez kilka, a choćby kilkanaście lat może rozwijać się bezobjawowo, a cysty pasożyta umiejscowione są zwykle w wątrobie, ale także płucach, nerkach, śledzionie czy w kościach. Ogniska przez lata się powiększają, wywołując objawy ze strony układu oddechowego czy pokarmowego.
Zbyt późno wykryta choroba może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych oraz śmierci, dlatego profilaktyka jest najlepszym sposobem na uchronienie się przed chorobą. Pod żadnym pozorem nie należy jeść jagód zerwanych prosto z krzaka, a po każdorazowym zbieraniu owoców leśnych (nie tylko jagód) - należy dokładnie umyć ręce.
Źródła:
https://www.gov.pl/web/wsse-warszawa/na-jagody-uwaga-bablowica2
Medycyna Praktyczna, dr n. med. Ewa Duszczyk, Bąblowica (zarażenie tasiemcem bąblowcowym): przyczyny, objawy i leczenie.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału