Wcześniejsze badania sugerowały, iż suplementy rybne mogą zmniejszać ryzyko astmy u dzieci oraz przynosić korzyści sercowo-naczyniowe, ale brak było jednoznacznych dowodów na ich wpływ na redukcję ryzyka chorób serca czy nowotworów. Tymczasem nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Georgii (UGA) w Stanach Zjednoczonych dostarcza pozytywnych dowodów na potencjalną rolę kwasów omega-3 i omega-6 w profilaktyce raka.
Co warto wiedzieć o omega-3 i omega-6?
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA), określanymi jako "zdrowe tłuszcze". Omega-3 występują w trzech głównych formach, tj. kwas alfa-linolenowy (ALA), który znajdziemy w roślinach, jak nasiona lnu czy chia, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) występujący głównie w rybach i algach. Omega-6 są z kolei obecne w olejach roślinnych, np. sojowym i słonecznikowym, a także w orzechach i nasionach.Reklama
W badaniu, które objęło 258 138 uczestników z bazy danych UK Biobank, naukowcy analizowali związek pomiędzy poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w osoczu a częstością występowania nowotworów ogółem oraz 19 różnych typów nowotworów. Badane nowotwory obejmowały m.in.: raka głowy i szyi, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy, wątroby, płuc, czerniaka złośliwego, raka piersi, prostaty, nerek, pęcherza, mózgu oraz nowotwory układu chłonnego.
Zdrowe tłuszcze chronią przed rakiem
Średnia wieku uczestników wynosiła 56,4 roku, a 90,9 proc. stanowiły osoby rasy białej. Przez prawie 13 lat obserwacji u 29 838 osób zdiagnozowano nowotwór. Badanie wykazało, iż uczestnicy z wyższymi poziomami omega-3 we krwi mieli mniejsze ryzyko zachorowania na pięć spośród 19 badanych typów nowotworów, w tym okrężnicy, żołądka i płuc. Jednak wyższe stężenie omega-3 wiązało się z nieznacznie wyższym ryzykiem raka prostaty, co sugeruje, iż nie wszystkie nowotwory mogą być w ten sam sposób zależne od poziomów omega-3.
Omega-6 również miały korzystny wpływ na zdrowie uczestników badania. Wyższe poziomy omega-6 były związane z niższym ryzykiem wystąpienia 14 z 19 analizowanych typów nowotworów, w tym: mózgu, pęcherza moczowego i czerniaka złośliwego.
Zalecenia dotyczące spożycia kwasów omega-3 i omega-6
Chociaż nie istnieją oficjalne wytyczne dotyczące minimalnego spożycia tych kwasów tłuszczowych, większość organizacji zdrowotnych zaleca przyjmowanie 250-500 mg połączonych EPA i DHA dziennie. Taka ilość może być dostarczona z około 227 g tłustych ryb tygodniowo. W przypadku omega-6, według Food and Nutrition Board of the US Institute of Medicine, odpowiednie dzienne spożycie wynosi 17 g dla mężczyzn i 12 g dla kobiet w wieku 19-50 lat.
Warto jednak wspomnieć, iż naukowcy wskazują na pewne ograniczenia badania, które trzeba wziąć pod uwagę. A mowa m.in. o przewadze uczestników o pochodzeniu europejskim, więc wyniki mogą nie odnosić się do innych grup etnicznych, niskiej liczbie przypadków niektórych typów nowotworów, co ogranicza to siłę statystyczną wyników i brak uwzględnienia indywidualnych różnic genetycznych, które powinny zostać przedmiotem kolejnych badań.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!