- Morwa występuje w trzech odmianach – białej, czarnej i czerwonej.
- Owoce morwy zawierają cenne antyoksydanty, witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy.
- Dobry skład oraz przyjemny smak czynią z morwy doskonały składnik m.in. przetworów.
Morwa to rodzaj dużych krzewów, który naturalnie rośnie w Afryce, Azji oraz Ameryce Północnej. Do Europy trafił zaś dopiero w średniowieczu. Najpopularniejszą odmianą, jaka występuje w naszym kraju, to morus alba, czyli morwa biała. Ze względu na jej prozdrowotne składniki, warto dowiedzieć się, jak można je wykorzystać.
Rozwiąż quiz o PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
Morwa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa
Owoce tej wyjątkowej rośliny są warte uwagi przede wszystkim ze względu na skład. Ten zawiera bowiem antyoksydanty, które chronią przed działaniem rolnych rodników, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Morwa jest także prawdziwą bombą witaminową.
Wysokie stężenie witaminy C wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez przyspieszanie produkcji kolagenu w organizmie. Witamina K zaś ma pozytywny wpływ na proces krzepnięcia krwi oraz zadba o zdrowie naszych kości.
Natomiast żelazo oraz potas zawarty w morwie to pierwiastki, które także nie pozostają obojętne na nasze samopoczucie. Pierwszy z nich zapobiega występowaniu anemii oraz wzmacnia mięśnie. Potas jest odpowiedzialny między innymi za utrzymywanie odpowiedniego ciśnienia krwi.
Zobacz także: 11 stycznia wspominamy Mariana Kociniaka. Imieniny, święta, urodziny gwiazd [11.01.2025]
Z kolei błonnik pokarmowy zawarty w morwie to składnik poprawiający perystaltykę jelit oraz regulujący wypróżnianie. Co więcej, pozytywnie korzystnie wpływa na poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Stanowi więc idealny dodatek dla diabetyków.
Do czego jej używać?
Morwa ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Jej owoce można spożywać równie na surowo, w przetworach oraz jako suszoną przekąskę. Z powodzeniem mogą być dodatkiem do lemoniady, owsianki, deserów czy ciast. Owoce morwy wykorzystuje się też do przetworów w tym: dżemów, soków, sosów czy win.