Polacy kupują tę rybę na potęgę. Ulubiony wybór Polaków ma ciemną stronę
Zdjęcie: Wędzona makrela – przysmak Polaków czy tykająca bomba rakotwórcza?
Jej zapach kojarzy się z wakacjami nad Bałtykiem, a cena nie rujnuje portfela. Jednak ta sama dymna skorupka kryje w sobie substancje, które naukowcy łączą ze zwiększonym ryzykiem nowotworów. Sprawdzamy, skąd bierze się zagrożenie i jak je ograniczyć.W procesie wędzenia makrela chłonie wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – choćby do 5 µg/kg benzo[a]pirenu Szacuje się, iż 70 % całkowitej dawki WWA dociera do nas z żywnością; ryby wędzone są jednym z głównych „dostawców”. Dietetycy radzą: traktuj wędzoną makrelę jak rarytas – najwyżej raz w tygodniu i zawsze bez skóry.







![[PILNE] Wydarzył się cud świętego Januarego. Krew męczennika zmieniła stan skupienia](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2025/12/16/37ba338070c2ec35beda1890184c1a7f/webp/deon/feed/pilne-cud-sw-januarego-jednak-sie-wydarzyl-o-1739-krew-zmienila-stan-skupienia.webp)


.webp)

.webp)


