Polacy kochają te sery. Są napakowane rakotwórczą chemią

pacjenci.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Szkodliwe sery


Serki topione, plastry „na tosty” i kremowe smarowidła kuszą łatwością użycia i długą trwałością. Jednak pod apetyczną etykietą kryje się miks dodatków, które mogą szkodzić zdrowiu – od emulgatorów po związki powiązane z ryzykiem nowotworów układu pokarmowego. Sprawdzamy, które sery lepiej zostawić na półce sklepowej, zanim wylądują na kanapce.Sery topione stanowią już ok. 8 proc. krajowej produkcji serów, a ich sprzedaż w 2024 r. przez cały czas rosła Serki topione i plastry do tostów często zawierają emulgatory, fosforany i zagęstniki, które w nadmiarze mogą zaburzać metabolizm i zwiększać ryzyko chorób jelit Niektóre dodatki w serach, jak karagen (E407) czy nitrozaminy, są badane pod kątem związku z rozwojem nowotworów przewodu pokarmowego – zwłaszcza przy częstym spożyciu.
Idź do oryginalnego materiału