Polacy jedzą tę zupę na potęgę. Podbija cholesterol i szkodzi sercu

pacjenci.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: flaki


Polska kuchnia słynie z ciężkich i sycących potraw, które przez wiele lat uchodziły za symbol domowego obiadu. Jednak nie wszystkie tradycyjne dania są sprzymierzeńcami zdrowia. Jedna z najpopularniejszych polskich zup, wciąż chętnie zamawiana w barach i przygotowywana w domach, ma fatalny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Ze względu na swój skład i sposób przygotowania, należy do najmniej korzystnych dla zdrowia.Ulubiona zupa Polaków zawiera bardzo dużo cholesterolu, który odkłada się w naczyniach krwionośnychJest bogata w tłuszcze nasycone, podnoszące poziom „złego” cholesterolu LDL, a także sól, która sprzyja nadciśnieniuRegularne jedzenie tej zupy zwiększa ryzyko przewlekłych chorób sercowo-naczyniowych
Idź do oryginalnego materiału