Początek infekcji? Zetrzyj świeży imbir i zjedz go z twarożkiem!

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Imbir Źródło: Shutterstock


Imbir to wszechstronna roślina, którą można stosować w wielu dolegliwościach. Jak wykorzystać dobroczynne działanie imbiru, radzi prof. Wirginia Kukuła-Koch.


Dr hab. n. farm. Wirginia Kukuła-Koch, profesor z Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w rozmowie z „Wprost” na temat ziół podkreśliła, iż w tej chwili mamy duży dostęp do różnych azjatyckich ciekawych gatunków roślinnych, które mają udowodnione działanie na odporność. – Moim faworytem jest na pewno imbir – powiedziała specjalistka.


Wszechstronne działanie imbiru


Jak podkreśliła, imbir to wszechstronna roślina, którą można stosować w bardzo wielu przypadłościach i chorobach. Kiedyś była używana przede wszystkim jako lek żółciotwórczy i żółciopędny oraz przy dolegliwościach żołądkowych. Dziś wiemy, iż to silny antyoksydant o działaniu uodparniającym, ale także przeciwnowotworowym. – Pamiętam dobrze, kiedy podczas mojego pobytu na stypendium w Japonii, zachorowałam na chorobę wirusową i bardzo źle się czułam. Powiedziałam o tym mojemu profesorowi, który z uśmiechem dał mi tradycyjny japoński proszek z imbiru „shoga” i następnego dnia byłam już gotowa do pracy, mimo iż to była silna grypa. adekwatnie od tego momentu zaczęłam śledzić działania imbiru – powiedziała.


Jak stosować imbir?


Jak zaleciła prof. Wirginia Kukuła-Koch, warto stosować po 10 gramów imbiru dwa razy dziennie na samym początku infekcji wirusowej. – Odporność na pewno gwałtownie wzrośnie. Najlepiej w postaci surowej, czyli po dodaniu np. do twarogu surowego startego imbiru. Wiem, iż niektórzy dodają starty imbir do herbaty i piją ten napar. Jednak pod wpływem wysokiej temperatury adekwatności imbiru zmniejszają się. Najlepsza postać to imbir surowy – wytłumaczyła.


Najlepiej nie zwlekać z zafundowaniem sobie imbirowej terapii.


– Stosujmy go, kiedy zmarzniemy, kiedy źle się czujemy albo mieliśmy kontakt z kimś, kto był chory. Kłącze imbiru przyjęte podczas tych pierwszych symptomów daje dużą szansę, iż unikniemy choroby – powiedziała.


A może lepiej kurkuma?


Prof. Kukuła-Koch odniosła się również do pytania o popularną kurkumę i podkreśliła, iż pochodzi ona z tej samej rodziny co imbir i można ją też stosować podobnie jak imbir. – Te dwa gatunki mają bardzo podobne związki aktywne z grupy polifenoli i terpenów. Podobnie jak imbir, radziłabym spożywać raczej świeże kłącze kurkumy, ponieważ – jak wynika z moich badań, wszelkie przetwarzanie, gotowanie, bardzo osłabia aktywność tych dobroczynnych związków. Dlatego zalecam dodanie połowy małego kłącza kurkumy czy do sałatki, czy – podobnie jak w przypadku imbiru – zjedzenie jej z twarogiem. Oczywiście, ta roślina jest mocno aromatyczna i nie każdy będzie ją lubił – dodała.
Idź do oryginalnego materiału