Po co człowiekowi woda? Ta lista zmobilizuje cię do regularnego sięgania po wodę

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Szklanka wody


Ciało dorosłej osoby składa się w 60 proc. z wody. Tracimy ją m.in. w trakcie oddychania czy pocenia się. Dlatego tak ważne jest, abyśmy uzupełniali jej zapas. Co daje regularne i odpowiednie nawadnianie?


O tym, jak istotna dla organizmu jest woda, przypomina pacjencki serwis pacjent gov.pl. Jak czytamy, najwięcej wody tracisz podczas intensywnego wysiłku fizycznego przy pracy lub sporcie, zwłaszcza w podwyższonej temperaturze powietrza. Utrata wody powyżej 15 procent masy ciała może prowadzić do śmierci. Bez wody jesteś w stanie przeżyć zaledwie kilka dni.


Dlaczego człowiek musi pić wodę?


Wszystkie nasze organy składają się z wody. Dzięki niej prawidłowo przebiegają wszystkie funkcje organizmu: biologiczne, fizjologiczne i chemiczne. Potrzebujesz wody, by:


zapobiegać odwodnieniu organizmu,


pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii czy procesów trawienia i innych toksyn,


regulować temperaturę ciała,


transportować tlen, składniki odżywcze i inne ważne substancje do wszystkich komórek ciała,


utrzymywać prawidłowe ciśnienie i objętość krwi,


zapewnić prawidłową perystaltykę przewodu pokarmowego w przypadku zaparcia czy zespołu jelita drażliwego,


zapewnić funkcjonowanie mózgu, wspomagać pamięć i koncentrację,


wspierać proces leczenia w chorobach przebiegających z gorączką, a także w biegunkach o różnej etiologii – bakteryjnej czy wirusowej,


mieć jędrną, nawilżoną i gładką skórę.


Zapotrzebowanie na wodę zależy od wielu czynników. Zdrowy, dorosły człowiek powinien wypijać od 1,5 do 2 litrów wody – w zależności od płci, temperatury otoczenia i aktywności fizycznej. A w czasie intensywnego wysiłku i upałów choćby do 4–5 litrów na dobę. 2 litry wody to 8 pełnych szklanek.


Co można pić zamiast wody?


Nie tylko wodą można się nawadniać. Dostarczaj organizmowi płyny:


w formie płynnej – to głównie woda, ale też wszelkiego rodzaju inne napoje, jak:


naturalne soki owocowe i warzywne


napoje mleczne (jeśli nie ma zdrowotnych przeciwskazań), np. niskotłuszczowe produkty mleczne fermentowane (kefiry, jogurty, zsiadłe mleko)


niesłodzony, lekki napar z zielonej lub czarnej herbaty lub naturalnej owocowej czy ziołowej (rumianek, mięta itp.)


z pokarmami stałymi – zawartość wody jest różna w różnych produktach spożywczych, najwięcej wody jest w owocach i warzywach.


Najlepiej pij wodę i inne napoje o temperaturze pokojowej. Ale przy wysokiej temperaturze sięgaj też po płyny chłodniejsze.
Idź do oryginalnego materiału