Placki żytnie z orzechami włoskimi

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżki cukru (możesz użyć erytrolu)
  • 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka orzechów włoskich
  1. Jajko wymieszać z mlekiem, olejem i aromatem waniliowym.
  2. W drugim naczyniu połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i odrobinę soli.
  3. Składniki suche połączyć z mokrymi.
  4. Smażyć placki na rozgrzanej, suchej patelni.
  5. Podawać z pokruszonymi orzechami włoskimi.

Placki są rewelacyjne. Delikatne. Dodatek orzechów włoskich wzmacnia ich bezbłędny smak. Koniecznie zjadajcie je z orzechami włoskimi! jeżeli zechcecie przygotować placki dzieciom, ułóż je jeden na drugim – moje krzyczą wtedy z radości, iż torcik placuszkowy im zrobiłam. Bo tego, iż znikają z prędkością światła już chyba nie muszę pisać?

Idź do oryginalnego materiału